Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 7 mars, 2017 - 11:23Uppdaterad: tisdag, 7 mars, 2017 - 11:27
  • Centerns Britt Lundberg är första undertecknare för spörsmålet om gymnasiebetygen. Foto: Ulf Weman.

Spörsmål om gymnasiebetygen

Har landskapsregeringen hänvisat till Ålandsöverenskommelsen från 1921 när man diskuterat med Sverige om den ändrade betygsvärderingen av åländska gymnasiebetyg? Det undrar oppositionen i lagtinget i ett spörsmål med centerns Britt Lundberg som första undertecknare.

 Frågeställarna undrar också vad landskapsregeringen gjort för de åländska ungdomarnas fortsatta möjligheter till högskolestudier i Sverige i samma omfattning som hittills och vilka brådskande åtgärder landskapsregeringen tänker göra nu.

- Man har varit medveten om frågan i tre år, och att inte prioritera den är ett svek mot våra ungdomar, skriver oppositionen i spörsmålet.

Från höstterminen värderas åländska gymnasiebetyg strängare än tidigare, liksom andra utländska studerandes betyg. Oppositionspartierna, centern, Obunden samling och Ålands framtid, menar att Ålandsöverenskommelsen från 1921 ännu binder Sverige att skydda de språkliga förhållandena och kulturen på Åland. Möjligheten att studera i Sverige har jämställt utbildningsnivån på Åland med övriga Norden, hävdar undertecknarna av spörsmålet, som landskapsregeringen nu har tio dagar på sig att svara på i lagtinget.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »