Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 27 september, 2017 - 12:11Uppdaterad: onsdag, 27 september, 2017 - 14:05
  • Kan Sottunga eller Kumlinge bli centralort i en skärgårdskommun? Foto: Totte Vesterlund
  • Kumlinge kommundirektör Christian Dreyer efterlyser besked om den framtida skärgårdstrafiken. Foto: Nina Eriksén.

Sottunga ny centralort

Sottunga eller Kumlinge som centralort i den nya skärgårdskommunen och en sådan trafik som gör skärgården till en arbetsmarknad. Det skulle ge förutsättningar för skärgården att fungera som en kommun, enligt Kumlinges kommundirektör Christian Dreyer.

Politiker och tjänstemän från de tre kommunerna Kumlinge, Kökar och Sottunga träffades förra veckan för att diskutera förutsättningarna att bilda en kommun i skärgården så som landskapsregeringen vill. Men för att kunna förbereda sig måste svar ges om den framtida skärgårdstrafiken, säger Christian Dreyer.

I en skrivelse till landskapsregeringen undrar kommunerna om den kommande skärgårdstrafiken ger möjlighet att resa till kommunens olika delar och tillbaka på en och samma dag. Eller måste den nya skärgårdskommunen organisera två parallella organisationer, en södra och en norra, undrar Christian Dreyer.

Infrastrukturminister Mika Nordberg, moderat, har lovat ett svar på skrivelsen inom tre månader.

”Får vara med och diskutera trafiken”

Skärgårdskommunerna skall få vara med och diskutera trafiken. Infrastrukturminister Mika Nordberg lovar i en kommentar till de tre skärgårdskommunernas skrivelse, att diskussioner skall föras om hur kommunikationerna mellan de blivande kommundelarna i skärgården skall lösas.

- Tanken med kommunsammanslagningen är ju inte att skapa en enda arbetsmarknad, men den kan få den effekten och då är det bra, säger Mika Nordberg.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »