Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 9 januari, 2018 - 19:47Uppdaterad: onsdag, 10 januari, 2018 - 05:50
  • Roland Johansson och Tage Fyrqvist vaktade snökanonerna. Foto: Owe Sjöblom
  • Det hade inte blivit så mycket snö efter ett par timmar. Foto: Owe Sjöblom
  • Kallt och vindstilla är dom bästa förutsättningarna vid snötillverkning. Foto: Owe Sjöblom

Snökanonerna i Jomala och Germundö är igång

På tisdagseftermiddagen sattes snökanonerna vid motionsbanan i Jomala igång och den första tillverkningen av snö kunde börja.

Då var temperaturen -5 grader och det är vad som krävs för att överhuvudtaget kunna tillverka snö med den här typen av kanoner.

- Vi skulle vilja ha några grader kallare, då går det att öppna fler munstycken och vi producerar mer snö, säger Roland Johansson som var på plats vid Ålands skid- och skidskyttecentrum.
Med den farten som snökanonerna producerade snö under tisdagskvällen så behövs det ungefär två dygn innan mängden snö är så stor att det går att börja köra ut den på banan.
- Håller temperaturen i sig så borde vi ha tillräckligt med snö i slutet på veckan, säger Johansson.

Även vid Germundö Alpin sattes snökanonerna igång och ordförande Mats Häggblom säger att dom behöver 3-5 dygn med snötillverkning och sen kan dom förhoppningsvis öppna en nedfart.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »