Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 februari, 2021 - 09:44

Smittskyddslagen uppdateras

Under onsdagen godkände riksdagen i sin första behandling ändringen av lagen om smittsamma sjukdomar.

Tanken med ändringen är att det ska stärka de lokala och regionala myndigheternas möjligheter till att fatta snabba beslut om åtgärder för att förhindra spridningen av coronaviruset.

Åtgärder ska genomföras stegvis så att de utvidgas, om till exempel de tidigare begränsningarna, visar sig vara otillräckliga. Lagen möjliggör även stängning av utrymmen för högst två veckor, tanken är att det ska fungera som en sista utväg. Men då måste det vara uppenbart att de bestämmesler som syftar till undvikande av närkontakt eller andra åtgärder inte anses tillräckliga med anledning av smittrisk förknippad med en verksamhet. Innehållet i lagförslaget har godkänts enligt social- och hälsovårdsutskottets betänkande.

Ärendet ska tas upp till en andra behandling.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »