Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 21 augusti, 2019 - 15:38Uppdaterad: onsdag, 21 augusti, 2019 - 16:51
  • Dörren till lågstadiet stod öppen och larmet var igång i Övernäs skola.

Skolinbrott har blivit vanligare

Skolor har enligt polisen blivit attraktiva mål för inbrottstjuvar. Under helgen inträffade en grov stöld på Övernäs skola, där bland annat surfplattor stals.

I går kväll inkom en ny anmälan om ett eventuellt inbrott på Övernäs skola, där en dörr till lågstadiet stod öppen och larmet var igång. Polisen kallades därefter till ett liknande uppdrag på Godby högstadieskola, där en dörr och ett fönster var öppna. Ida Fyrqvist som är rektor vid Godby Högstadieskola säger att ingenting stals från skolan vid det aktuella tillfället.

Polisen rekommenderar att skolorna förvarar värdefull utrustning i låsta skåp som är svåra att bryta upp. Man ser det också som värdefullt med övervakningskameror, eftersom de underlättar utredningsarbetet.

- Skolans surfplattor tas hem av eleverna när skoldagen är slut. Bärbara datorer och annat som är stöldbegärligt förvaras i låsta utrymmen och vi har även viss videoövervakning, säger Ida Fyrqvist, rektor vid Godby Högstadieskola.

Mikael Rosbäck, som är rektor för Strandnäs Skola, säger att ett fönster krossades på skolan under sommaren, men att ingenting stals. I Strandnäs skola finns också videoövervakning.

- Vi har videoövervakning ute och i korridoren och låser in allt som är stöldbegärligt, säger Mikael Rosbäck.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »