• Heléne Zetterström Dahlqvist, fil dr i hälsovetenskap och lektor vid Mittuniversitet i Sundsvall föreläste på Alandica i dag. Foto: Tomas Tornefjell.
Heléne Zetterström Dahlqvist intervjuas av Tomas Tornefjell:
Publicerad: fredag, 17 november, 2017 - 15:14, uppdaterad: fredag, 17 november, 2017 - 15:17

Sextrakasserier ska inte trivialiseras

- Sexuella trakasserier är ett stort problem på högstadiet. Det säger Heléne Zetterström Dahlqvist, filosofie doktor i hälsovetenskap och lektor vid Mittuniversitet i Sundsvall.

Hon har en känsla av att det är ett växande problem, men än så länge finns ingen forskning som kan bevisa en sådan utveckling.

- Det vi har kunnat se är att sexuella trakasserier kan leda till depressiva symtom hos utsatta flickor, men vi har inte konstaterat något sådant samband hos pojkar som blivit utsatta, säger Heléne Zetterström Dahlqvist.

Hon anser att skolorna är ganska bra på att prata om mobbing, men att man ofta trivialiserar problemen med sexuella trakasserier och bortförklarar dessa handlingar med formuleringar som att det är typsikt för pojkar i den åldern.

Fler Nyheter

Flera viktiga frågor lyftes under nordiskt socialministermöte

Social-och hälsovårdsminister Wille Valve poängterade vikten av att nordiska legitimationer för läkare och vårdpersonal behandlas inom en rimlig tid under nordiska socialministermötet i Uppsala på torsdagen.

Nils Torvalds kräver förklaring av EU-kommissionär om vårfågeljakten

Europaparlamentariker Nils Torvalds kräver att kommissionen ska ta politiskt ansvar för sitt beslut om att dra Finland till EU-domstolen på grund av den åländska vårfågeljakten

Tror på gammelmedias revansch

Anders Mellbourn och Olof Ehrenkrona intervjuas av Ann-Christine Karlsson:
Det är de alternativa medierna som har trovärdighetsproblem just nu och gammelmedia gör revansch. Det säger Sveriges generalkonsul Olof Ehrenkrona som är en av deltagarna i dagens Kastelholmssamtal.

Varg i Södersunda?

I går kväll vid klockan 20.20 såg två personer något som de bedömer var en varg i Jomala Södersunda, i närheten av skolan.

Mobilen en trygghet för ensamma elever

Mobiltelefonen kan fungera som en trygghet för ensamma elever. Det anser elevråden i stadens skolor, lärare, kuratorer och skolpsykologer.

Ömsen bygger ut

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag, Ömsen, planerar bygga till sin lokal på Köpmansgatan 6 med cirka 900 kvadratmeter.

Lumparland skickar ut invånarenkäter

Kommunstyrelsen i Lumparland ska nu skicka ut en invånarenkät till personer i kommunen fyllda 18 år för att få höra kommuninvånarnas åsikter om en reform av kommunstrukturen på Åland.

Fritidssekretare vald efter omröstning

Det krävdes omröstning när kommunfullmäktige i Lemland i går valde en ny fritidssekreterare.

Kumlinge diskuterar kommunstrukturen

Kumlinge kommun ordnar tre träffar för att informera intresserade om landskapsregeringens förslag till lagstiftning om en ny kommunstruktur.