• Harry Jansson (C) menar att en sänkning av rösträttsåldern till 16 år riskerar lagtingets anseende. Kansliminister Nina Fellman håller inte med. Arkivfoto.
Publicerad: onsdag, 31 maj, 2017 - 16:13

Sänkt rösträttsålder hotar anseende

Riskerar en sänkning av rösträttsåldern till 16 år i kommunala val lagtingets anseende? Den risken finns, menade centerns Harry Jansson när lagtinget i dag hade lagförslaget om sänkt rösträttsålder till första behandling.

Enligt Harry Jansson finns det inte juridiskt stöd i självstyrelselagen för att kunna sänka rösträttsåldern och lagen riskerar att fällas i presidentens laggranskning. Petri Carlsson, moderat, förundrade sig i debatten över att en sådan självstyrelsens förkämpe som Harry Jansson, nu släppt frågan om självstyrelseutveckling, men fick svaret att den här frågan inte handlar om en utveckling. Centern har också andra dubier gentemot lagförslaget, ekonomiskt kostar det mer resurser till skolorna att utbilda ungdomarna i demokrati, och partiet vill inte heller släppa in partierna i skolorna. Kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat, ser ett värde i att få fler unga att rösta.

- Om de unga väljarna skulle fått bestämma hade det inte blivit något Brexit och inte heller någon president Trump, sa hon i debatten.

Lagförslaget om 16 års rösträttsålder i kommunala val kommer upp i lagtinget till en andra och avgörande behandling nästa vecka.

Fler Nyheter

Ålandsvägens ombyggnad inleds nästa vecka

Den andra etappen av Ålandsvägens ombyggnad inleds den 24:e januari och beräknas vara slutförd den 22:a november. Idag undertecknades entreprenadavtalet.

333 har röstat

333 personer förhandsröstade i presidentvalet när förhandsröstningen drog i gång på postkontoren i Brändö, Lumparland, Mariehamn och Vårdö i dag.

Polisens avgångsålder klubbad

Lagtinget beslöt slutgiltigt i dag att polisernas pensions- och avgångsålder höjs. Med rösterna 16-13 vann förslaget från landskapsregeringen.

Rosella fräschas upp

Flera nyheter är på gång på Viking Lines m/s Rosella som just nu ligger på dock i Tallinn.

Ömsen ångrar sig om markköp

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag tackar nej till att köpa den mark på Lotsberget som man hade tänkt bygga bostadshus på.

Haatainen vill tidigarelägga språkundervisning

Tuula Haatainen intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
- Finland måste även i fortsättningen garantera Ålands demilitarisering och det är mycket bra att Finland har fredsöarna Åland. Det menar socialdemokraternas presidentkandidat Tuula Haatainen.

Odins turlista ändras i dag

Tekniska problem drabbade m/s Odin i förmiddags och det påverkar turlistan.

Välbesökta invånarmöten i Sund och Finström

Invånarmötena om kommunsammanslagning av Finström, Geta och Sund var relativt välbesökta då de hölls i Sund och Finström i går.

Poliserna träffade LR

I dag har landskapsregeringen och poliserna träffats för att diskutera pensionsfrågan.