Lagtinget

Enhälligt lagting godkände det nya ekonomiska systemet

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Det nya ekonomiska systemet klarade av lagtingets andra behandling i dag utan omröstningar och är nu formellt godkänt.

Lagtinget godkände nytt ekonomiskt system

Lagtinget godkände det nya ekonomiska systemet för självstyrelsen i dag och tacktalen var många och långa:
Näringslivets utveckling blir en viktig fråga för framtiden. Det var partierna ense om när Ålands lagting idag godkände det nya ekonomiska systemet för den åländska självstyrelsen.

ÅF-medlemmar nöjda med C-samarbete

Pia Eriksson intervjuas av Nina Smeds:
Ålands framtids medlemmar är nöjda med hur samarbetet mellan Centern och Ålands framtid (ÅF) ska lösas, det vill säga att Ålands framtid finns kvar som egen lagtingsgrupp även i fortsättningen, men stöder Centern. Det framkom på medlemsmötet som hölls på torsdagskvällen enligt partiledare Pia Eriksson.

”Misslyckande att man inte kom till enighet”

Avgående kansliminister Nina Fellman (S) i lagtinget i torsdags
-Det är ett misslyckande att man inte kommer till enighet ens i en så liten fråga som berör fyra människor som ska jobba tillsammans för helheten Åland. Det sade avgående kansliminister Nina Fellman (S) i lagtingets budgetdebatt i dag, torsdag, om slutet för den gemensamma brand- och räddningsmyndigheten.

Lagtinget valde utskott

Idag valde lagtinget utskotten som ska behandla ärenden inför lagtingets slutliga beslut. Det behövdes ingen omröstning eftersom endast en lista per organ hade lämnats in.

John Holmberg vill skära ned på Medisutbud

John Holmberg:
Skär ner på de friskvårdskurser som redan finns hos andra organisationer och företag. Det sade John Holmberg (Lib) när lagtinget debatterade Medis framtida finansiering i lagtinget idag.

Nästa vecka är regeringsbasen klar

Veronica Thörnroos intervjuas av Nina Smeds:
Regeringssonderaren Veronica Thörnroos (C) tror att regeringsbasen snart är klar. -Nästa vecka ska det börja bli ganska klart vilka partier som ingår tycker jag, säger hon.

Det sker om besvär inlämnas mot lagtingsvalet

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Efter att centralvalnämnden för lagtinsvalet beslutade att man ställer in den planerade internetröstningen har frågor om vad som gäller om eventuella besvär mot valet väckts. Ett besvär mot valresultatet i ett lagtingsval får enligt vallagen "anföras av var och en vars rätt eller fördel kränks av beslutet".

Liberalerna störst bland förstagångsväljarna

Lib och HI populärast bland förstagångsväljare
Liberalerna och Hållbart initiativ är vinnare bland förstagångsväljare inför lagtingsvalet. Det visar en valpejling som Ålands radio gjort i samarbete med studerande från Ålands yrkesgymnasium under september månad.

Stor dramatik då lagtinget röstade om elhybridfärjan

Harry Jansson och Mika Nordberg intervjuas av Nina Smeds
Med rösterna 14-14 och avgörande röst av första vicetalman Veronica Thörnroos (C) uppmanar lagtinget landskapsregeringen ska säga upp avtalet för elhybridfärjan.

Lagtingspolitikerna som ställer upp för omval - och de som inte gör det

Höstens lagtings- och kommunalval närmar sig och en majoritet av lagtingsledamöterna hoppas bli omvalda.

Centern vill ha ny arbetsform i lagtinget

Harry Jansson intervjuas av Owe Sjöblom om ny arbetsform i lagtinget:
Centern är nästa parti ut som vill se en förändring av arbetsformerna för lagtinget. Tidigare har även andra partier uttalat att de vill se en förändring.

Sidor