Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 23 september, 2021 - 14:43Uppdaterad: torsdag, 23 september, 2021 - 17:08
  • Kyrkby högstadium. Foto: Malin Henriksson, ÅRTV

“Att sänka kunskapsnivån i utbildningen är inte rimligt”

Ålands statistik och utredningsbyrå, Åsub, har nu fått i uppdrag att kartlägga och utvärdera behovet av och tillgången till stöd för åländska skolelever.
 

Det säger utbildningsminister Annika Hambrudd (C) i respons till att lärarföreningen uttrycker sin oro över att stödbehovet är stort men resurserna inte räcker till.

- Utredningen förväntas vara klar under vårvintern och jag tror att vi därigenom kan få fram mycket viktig information. Målet är att kartlägga antalet elever med specialbehov och de förutsättningar de har inom skolsystemet, säger hon.

Lärarföreningens ordförande Karsten Steiner säger att man på grund av bristande resurser tvingas sänka kunskapsnivån i undervisningen, vilket Annika Hambrudd menar att inte är rimligt.
- Vi har i den nya barnomsorgs- och grundskolelagen höjt landskapsandelarna som går till skolorna, och det är upp till skolorna att avgöra hur man fördelar de pengar man har. Till exempel kan man behöva utvärdera om det är viktigare att ha fler assistenter, ett behov som har ökat de senaste fem åren, eller mer lärarresurser. Det är en bedömning som en skola behöver göra utgående från hur de arbetar, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »