Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 maj, 2018 - 13:39

Reform med risk för demokratiunderskott

Kommunstyrelsen i Jomala anser att man i det här skedet inte ska höra medborgarnas syn på kommunstrukturen eftersom det saknas konkret information om vad reformen innebär.

 Ärendet behandlades i går då kommunstyrelsen också diskuterade ett utlåtande till landskapsregeringen om lagförslaget om ny kommunstruktur.

   I utlåtandet efterfrågas beräkningar och konsekvensanalyser kring effekterna för kommunernas ekonomi, verksamhet och förvaltning. Utan dessa är det svårt att bedöma hur lagförslagen påverkar kommunen, påpekar Jomala som också menar att tidtabellen är för snäv. Kommunerna får endast 3-6 månader på sig att förhandla fram och behandla eventuella samgångsavtal.

   -Med en snäv tidtabell finns risk för demokratiunderskott där kommunen och dess invånare inte ges möjlighet att påverka utformningen av samgångsavtalen, skriver

kommunstyrelsen i Jomala som ändå är positiv till att man ser över kommunstrukturen på Åland.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »