Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 augusti, 2024 - 14:19Uppdaterad: tisdag, 20 augusti, 2024 - 16:52

Inget brott i beslutsfattandet kring elhybridfärjan – Känns bra enligt Thörnroos och välkommet med besked enligt Sjögren

Centralkriminalpolisen misstänker inte någon för brott i beslutsfattandet kring den avbeställda elhybridfärjan och genomför inte någon förundersökning i ärendet, meddelar man i ett pressmeddelande.  

Ålands Radio rapporterade i slutet av februari att polisen registrerat en anmälan om händelser kopplade till elhybridfärjan och att ärendet handlades av CKP efter en utredningsbegäran av Ålands polismyndighet. CKP påbörjade en inledande utredning om den beställda och senare avbeställda färjan, men går alltså inte vidare.  

Ingen misstänks alltså för brott och tidigare lantråd Veronica Thörnroos (PÅ) säger att det för hennes del känns bra och att övriga inblandade genom åren förmodligen känner samma sak. Thörnroos säger också att hon inte kontaktats i frågan. Lantråd Katrin Sjögren (Lib) tycker att det är bra att det kommit ett besked i frågan. Vad Sjögren känner till har inga regelrätta förhör hållts med någon person, men landskapsregeringen har skickat alla formella beslut i ärendet till CKP under den inledande utredningen.  

Elhybridfärjan beställdes 2019 och beställningen sades upp 2020. I både tings- och hovrätt dömdes landskapsregeringen till 10,5 miljoner euro i skadestånd. Innan målet eventuellt hade nått Högsta domstolen förlikades landskapsregeringen och konsortiet med Ansgar och Finferries om en ersättning om 11,9 miljoner euro.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »