Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 14 december, 2021 - 17:08
  • Lagtinget debatterade budgetförslaget igen. Arkivbild.

Oenigt om parlamentariska grupper

Frågan om hur det nuvarande lagtinget ska få till parlamentariska överenskommelser fick stort utrymme när lagtinget debatterade finans- och näringsutskottets utlåtande över budgetförslaget för 2022.

Katrin Sjögren (Lib) uttryckte tvivel över hur man ska komma överens om exempelvis att få ordning på den offentliga ekonomin.

- Den här majoriteten har sagt att man vill skära i servicen, medan stora delar av oppositionen vill se över strukturer, byråkrati och chefsnivåer. Så jag ser det som nästan ett omöjligt uppdrag för en parlamentarisk kommitté, sa hon.

Utskottets ordförande Jörgen Pettersson ( C) lät sig inte nedslås. Han upprepade betydelsen av att sätta sig ner och diskutera.
- Om man börjar med det kan man skapa ramar som håller över flera mandatperioder. Ett faktum är att det åländska samhället inte alltid gynnats av de skarpa kast som följer mellan olika val, sa han.

Anders Eriksson(ÅF) undrade hur man ska kunna enas om exempelvis privatiseringar.

-Om vi har samtliga partier från höger till vänster med, ser jag en risk att det blir minsta gemensamma nämnare, det vill säga ingenting, sa han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »