Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 23 februari, 2022 - 15:13Uppdaterad: onsdag, 23 februari, 2022 - 17:08
  • Johan Ek på Central-apoteket tror på förhöjd säkerhet med HaiPro.

Nytt apotekssystem ska öka säkerheten på sikt

Ett nytt centralt finländskt system för apoteken ska öka patientsäkerheten och minska risken för så kallade ”nära ögat-situationer” med mediciner.

Det nya systemet ”HaiPro” har ännu inte börjat användas på allvar på Åland, bland annat för att dokumentationen hittills endast finns på finska enligt Ingrid Qvarnström på Första apoteket i Mariehamn.
– Vi kommer nog att gå med på sikt men det är väldigt tungrott när all dokumentation bara finns på finska, säger hon.

Däremot har både Första apoteket och Central-apoteket andra säkerhetssystem och rutiner som redan larmar till exempel då patienters mediciner inte passar ihop eller vid andra nära ögat-situationer. Central-apoteket har HaiPro men har inte börjat använda det i det dagliga arbetet ännu.
– I dag har vi rutiner för felexpeditioner och program som garanterar hög läkemedelssäkerhet. När vi implementerar systemet blir det en ytterligare förhöjning av säkerheten på lång sikt då vi får ett koordinerande verktyg på nationell nivå där man får en bättre överblick, säger Johan Ek på Central-apoteket.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »