• Lantrådet Katrin Sjögren berörde den nya självstyrelselagen när hon i dag öppnade budgetdebatten. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer
Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 16:13

Nya autonomin kan dröja

Tidsramen för den nya självstyrelselagen är underordnad. Det viktigaste är att den blir bra. Det sa lantrådet Katrin Sjögren, liberal, när hon i dag öppnade budgetdebatten i lagtinget.

Den ursprungliga tanken har varit att ett lagförslag till ny autonomi för Åland skall tas av den nuvarande riksdagen innan riksdagsvalet i vår och sedan av den nyvalda riksdagen och lagtinget i god tid så att lagen kan träda i kraft till självstyrelsens 100-årsjubileum år 2022. Kritiken från tjänstemännen i ministerierna mot Ålandskommitténs förslag har varit omfattande, särskilt mot att Åland själv skall få bestämma vilka behörigheter som skall övertas från riket, den så kallade residualprincipen.

Tillsammans med att landskapsregeringen hittills för döva öron i Helsingfors begärt att en arbetsgrupp med representanter för riket och Åland nu tillsätts för att få en regeringsproposition till riksdagen gjord, gör att tanken om en ny lag till jubileet börjar ruckas.

Harry Jansson, centern, efterlyste en parlamentarisk arbetsgrupp på hemmaplan och fick ett löfte av lantrådet att arbetet skall samordnas mellan samtliga partier.

Fler Nyheter

1394 har förhandsröstat

1394 personer har förhandsröstat i presidentvalet vid postens förhandsröstningsställen i Brändö, Lumparland, Mariehamn och Vårdö.

Geta tog fram åtgärdsplan för ekonomin

Nu har Geta tagit fram en åtgärdsplan för att balansera sin ekonomi.

Fler rum för äldre i Hammarland

Planeringen av en om- och tillbyggnad av äldreboendet Hammargården går vidare.

Jonsson beklagar regeringens förtroende

Ålands framtids Axel Jonsson intervjuas av Owe Sjöblom:
Ålands framtids Axel Jonsson tycker att landskapsregeringen inte har någon vilja att visa ödmjukhet eller be om ursäkt för att det finns en minister som inte har agerat enligt vad övriga i regeringen kräver.

Liten förändring i Hammarlandsstyret

Kommunstyrelsen i Hammarland fick en ny viceordförande när fullmäktige i går valde kommunstyrelsen för 2018-2019.

14 vill leda Lumparland

14 personer har sökt tjänsten som kommundirektör i Lumparland. Kommunstyrelsens ordförande Brage Wilhelms är glad att så många visat intresse.

Ny styrelseordförande i Föglö

Efter 20 år som ordförande i Föglös kommunstyrelse lämnar Torsten Sundblom nu över ordförandeklubban till Gun-Britt Gullbrandsson.

Elevassistenterna ökar

Skolpsykolog Johanna Welander intervjuas av Marika Kvarnström:
Enligt Ålands statistik och utredningsbyrå finns det 104 elevassistenter i grundskolan på Åland. Det är en ökning med elva assistenter från år 2014, då det fanns 93 elevassistenter i landskapet. Och en ökning med 20 anställda från år 2011.

Stor uppslutning för Kökarbutik

Tf kommundirektör Johan Rothberg intervjuas av Axel Eriksson
Ett 80-tal kökarbor samlades i går kväll till ett möte för att diskutera möjligheterna att driva en butik i kommunen.