Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 16:13
  • Lantrådet Katrin Sjögren berörde den nya självstyrelselagen när hon i dag öppnade budgetdebatten. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer

Nya autonomin kan dröja

Tidsramen för den nya självstyrelselagen är underordnad. Det viktigaste är att den blir bra. Det sa lantrådet Katrin Sjögren, liberal, när hon i dag öppnade budgetdebatten i lagtinget.

Den ursprungliga tanken har varit att ett lagförslag till ny autonomi för Åland skall tas av den nuvarande riksdagen innan riksdagsvalet i vår och sedan av den nyvalda riksdagen och lagtinget i god tid så att lagen kan träda i kraft till självstyrelsens 100-årsjubileum år 2022. Kritiken från tjänstemännen i ministerierna mot Ålandskommitténs förslag har varit omfattande, särskilt mot att Åland själv skall få bestämma vilka behörigheter som skall övertas från riket, den så kallade residualprincipen.

Tillsammans med att landskapsregeringen hittills för döva öron i Helsingfors begärt att en arbetsgrupp med representanter för riket och Åland nu tillsätts för att få en regeringsproposition till riksdagen gjord, gör att tanken om en ny lag till jubileet börjar ruckas.

Harry Jansson, centern, efterlyste en parlamentarisk arbetsgrupp på hemmaplan och fick ett löfte av lantrådet att arbetet skall samordnas mellan samtliga partier.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »