• Lantrådet Katrin Sjögren berörde den nya självstyrelselagen när hon i dag öppnade budgetdebatten. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer
Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 16:13

Nya autonomin kan dröja

Tidsramen för den nya självstyrelselagen är underordnad. Det viktigaste är att den blir bra. Det sa lantrådet Katrin Sjögren, liberal, när hon i dag öppnade budgetdebatten i lagtinget.

Den ursprungliga tanken har varit att ett lagförslag till ny autonomi för Åland skall tas av den nuvarande riksdagen innan riksdagsvalet i vår och sedan av den nyvalda riksdagen och lagtinget i god tid så att lagen kan träda i kraft till självstyrelsens 100-årsjubileum år 2022. Kritiken från tjänstemännen i ministerierna mot Ålandskommitténs förslag har varit omfattande, särskilt mot att Åland själv skall få bestämma vilka behörigheter som skall övertas från riket, den så kallade residualprincipen.

Tillsammans med att landskapsregeringen hittills för döva öron i Helsingfors begärt att en arbetsgrupp med representanter för riket och Åland nu tillsätts för att få en regeringsproposition till riksdagen gjord, gör att tanken om en ny lag till jubileet börjar ruckas.

Harry Jansson, centern, efterlyste en parlamentarisk arbetsgrupp på hemmaplan och fick ett löfte av lantrådet att arbetet skall samordnas mellan samtliga partier.

Fler Nyheter

Ålandsvägens ombyggnad inleds nästa vecka

Den andra etappen av Ålandsvägens ombyggnad inleds den 24:e januari och beräknas vara slutförd den 22:a november. Idag undertecknades entreprenadavtalet.

333 har röstat

333 personer förhandsröstade i presidentvalet när förhandsröstningen drog i gång på postkontoren i Brändö, Lumparland, Mariehamn och Vårdö i dag.

Polisens avgångsålder klubbad

Lagtinget beslöt slutgiltigt i dag att polisernas pensions- och avgångsålder höjs. Med rösterna 16-13 vann förslaget från landskapsregeringen.

Rosella fräschas upp

Flera nyheter är på gång på Viking Lines m/s Rosella som just nu ligger på dock i Tallinn.

Ömsen ångrar sig om markköp

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag tackar nej till att köpa den mark på Lotsberget som man hade tänkt bygga bostadshus på.

Haatainen vill tidigarelägga språkundervisning

Tuula Haatainen intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
- Finland måste även i fortsättningen garantera Ålands demilitarisering och det är mycket bra att Finland har fredsöarna Åland. Det menar socialdemokraternas presidentkandidat Tuula Haatainen.

Odins turlista ändras i dag

Tekniska problem drabbade m/s Odin i förmiddags och det påverkar turlistan.

Välbesökta invånarmöten i Sund och Finström

Invånarmötena om kommunsammanslagning av Finström, Geta och Sund var relativt välbesökta då de hölls i Sund och Finström i går.

Poliserna träffade LR

I dag har landskapsregeringen och poliserna träffats för att diskutera pensionsfrågan.