Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 17 februari, 2022 - 06:30Uppdaterad: torsdag, 17 februari, 2022 - 07:03
  • Fr. v. Adrian Bäckman, Johanna Dahlgren, Jan-Erik Rask och Ari Wolff. Foto: Johan Ågren.

Ny utbildning ska hjälpa mot personalbrist

Brist på personal inom servicenäringen gör att Ålands Yrkesgymnasium utvecklat en snabbutbildning för att kunna få kompetent sommarpersonal inför säsongen 2022.

Det som arbetats fram är en utbildning inom kundservice och försäljning på åtta veckor i skolbänk plus fem veckors praktik med start 11 april. Det finns 16 platser till förfogande och man utbildas då inom hygienpass och serveringspass, något som krävs inom livsmedelsbranschen.

Adrian Bäckman, krögare vid Nautical och Johanna Dahlgren, restaurangchef vid Stallhagen tycker båda det är svårt att hitta kompetent personal till servicenäringen. En anledning bakom detta är att det blivit färre studerande inom yrket. Men det är nödvändigt att ha en utbildning i bagaget tycker Johanna Dahlgren.

- Det är mycket grundkunskap som man får när man går utbildningen. Du kanske klarar av det utan utbildning, men du kan inte göra ditt absolut bästa om du inte har kompetensen, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »