Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 22 mars, 2019 - 15:17Uppdaterad: måndag, 25 mars, 2019 - 16:17
  • De tidiga ålänningarna levde annorlunda än man tidigare trott. Foto: Wikimedia commons.

Ny upptäckt: Stenåldersålänningar odlade

Stenåldersålänningarna låg i framkant som odlare och kanske även ölbryggare. Det visar en upptäckt gjord av forskare på Helsingfors universitet, som Hufvudstadsbladet rapporterar om.

Forskarna har med hjälp av kol-14-metoden lyckats datera ett korngryn, som hittats på en åländsk boplats, till 5.000 år tillbaka i tiden. Det här förändrar uppfattningen om näringsidkande inom den gropkeramiska kulturen, som man tolkat som en jägar- och samlarkultur. Korngrynet visar att våra åländska förfäder ägnade sig åt småskaligt jordbruk, redan för 5.000 år sedan.

Arkeologen Santeri Vanhanen säger till Hufvudstadsbladet att det heller inte är omöjligt att ålänningarna redan på den tiden bryggde öl på säden, något som dock ännu inte kunnat bevisas.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »