Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 1 april, 2021 - 06:31
  • Här vid Fahlers brygga, där restaurangbåten låg tidigare, lägger flakfärjan till. Arkivbild.

Norska flakfärjor ska ersätta skärgårdsfärjor

När både Norge och Fäöarna bygger tunnlar i rask takt blir allt fler öppna flakfärjor, även linfärjor – förrådsställda. På regeringens infrastrukturavdelning tittar man nu på möjligheten att ersätta i princip alla landskapsfärjor med dessa.

Samtliga kölsträcktes under 00- eller 10-talet. Nackdelen är att de är öppna, saknar toalett och servering och är gjorda för korta linpass.

- Allt det här är problem som går att lösa. Man kan utan problem ställa upp en byggbod på däcket, och därinne kan man ställa ett par tillfälliga latriner. Så länge man fäster boden ordentligt på däcket så glider den inte av om det inte blåser jättehårt, och åker den av så flyter den förstås så länge man inte öppnar dörren. Man kan ha en lapp på dörrens insida där det står “öppna inte om det kluckar” eller något sådant, så har man koll även på den biten, säger Sveng-Öran Mattsson, sjöfartsplanerare på infrastrukturavdelningen.

Allting talar för att affären blir av.

- Vi gick till val på att bygga en tunnel, men det var ju bara något vi sade för att vinna valet. På längre sikt är vi inne på förkortade färjpass, en bro till Gripö och kanske en ny färja – möjligen en med sådan där modern hybriddrift. På kort sikt är norska flakfärjor det bästa alternativet säger Margareta Österbod, sjöfartsexpert inom Åländsk Center.

13 flakfärjor ska köpas in, varav två ska användas som reservdelslager. Redan i dag går det att se en av flakfärjorna som är på besök i Mariehamn. Klockan 12 visas den upp vid kajplatsen där restaurangbåten låg tidigare.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »