Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 15 december, 2021 - 06:00Uppdaterad: onsdag, 15 december, 2021 - 10:14

Nästan obefintlig egenkontroll inom äldreomsorgen

Alla kommuner förutom Lemland saknar en plan för egenkontroll av äldreomsorgen och får en anmärkning av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM.

Även Oasen boende- och vårdcenter brister inom detta område. Det finns även brister i rutinerna för anmälningsskyldighet i en stor del av kommunerna.

Enligt socialvårdslagen ska en verksamhetsenhet inom socialvården eller annan aktör som ansvarar för den samlade verksamheten göra upp en plan för egenkontroll för att säkerställa socialvårdens kvalitet, säkerhet och ändamålsenlighet. Det är ett obligatoriskt krav i lagen som ÅMHM nu uppmärksammar kommunerna och Oasen om.

Det är endast Lemland som har en egenkontrollplan fastställd av kommunstyrelsen och den finns publicerad på kommunens hemsida.

Tillägg: Jomala har, efter ÅMHMs granskning, antagit en egenkontrollplan som är giltig sedan i slutet av oktober.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »