Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 september, 2021 - 14:34Uppdaterad: torsdag, 2 september, 2021 - 17:20
  • Polisen ska nu utreda vem som kan vara skyldig till den skadade fornlämningen i Saltvik

Museibyrån polisanmäler skadad fornlämning

Museibyrån har lämnat in en polisanmälan efter att man upptäckt skador på en fornlämning i Saltvik.

–Det rör sig om en boplatslämning från sista skedet av stenåldern. I samband med besiktning uppdagades att man genom markberedning har gjort skada på fornlämningen, säger Mikko Helminen, enhetschef på kulturmiljöenheten vid kulturbyrån.

I protokollet från synen av den skadade fornlämningen framgår att flera parter varit inblandade däribland fastighetsägaren, Ålands skogsvårdsförening och en privatperson som gjort markberedningen. Men vem som eventuellt kan vara skyldig är nu upp till polisen att utreda. Skadorna på fornlämningen går inte att reparera, nu ska man utreda vilken typ av arkeologisk undersökning som bäst säkrar det som finns kvar.

–Det är viktigt att den information som de här lämningarna har tas till vara och det är den frågan vi behöver lösa nu, säger Mikko Helminen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »