Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 24 november, 2021 - 10:57Uppdaterad: onsdag, 24 november, 2021 - 16:08

Minskad spannmålsskörd

Spannmålsskörden i landet den här hösten var nästan 30 procent mindre än snittskörden under den senaste tio åren. Det visar statistik från naturresursinstitutet Luke.

- Siffrorna är detsamma på Åland och det är främst korn och havre som drabbats, säger Nina Nyman-Johansson, vd på Ab Lantbruk.
De odlare som hade höstgrödor, alltså höstvete och råg, hade en någorlunda normal skörd. Även de som sådde tidigt under våren fick en rätt så normal skörd, medan de som sådde senare under våren drabbades av torkan och skörden blev väldigt liten.
- Den minskade tillgången på spannmål har gjort att priserna varit höga, men däremot har priset på gödsel och bränsle stigit väldigt mycket, så lönsamheten för lantbrukarna är ansträngd, säger Nina Nyman-Johansson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »