Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 22 april, 2013 - 12:22Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:16

Maxinge kan öka kommunens utgifter

Satsningen på köpcentret Maxinge har varit både omtvistad och hyllad. Men för Jomala kommun behöver det nya köpcentret inte betyda någon direkt ekonomisk vinst. Nya företag som etablerar sig och skapar jobbtillfällen kan ge intäkter, men om företagen inte är registrerade i kommunen betalar de samfundsskatt till en annan kommun och om de anställda inte heller är skrivna i Jomala betalar även de inkomstskatt någon annanstans. Dessutom kan det dröja flera år innan de nya butikerna går med vinst. Enligt Jomalas kommundirektör Carolina Sandell kan Maxinge innebära fler utgifter än intäkter för kommunen. Till exempel kan eventuell inflyttning som följer på satsningen betyda stora utgifter som dagisplatser och underhåll av vägar. -På kort sikt ger Maxinge ingen vinst för kommunen utan satsningen måste ses som positiv för hela Åland och i ett längre perspektiv, säger Carolina Sandell. Maxinge köpcentrum öppnar på torsdag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »