Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 22 oktober, 2019 - 06:15Uppdaterad: tisdag, 22 oktober, 2019 - 09:54

LR svarar på HFD-besvär om fornlämningar

En markägare i Saltvik har besvärat sig i Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) mot landskapsregeringens beslut att inte tillåta att fasta fornlämningar rubbas på markägarens bostadstomt.

Markägaren besvärar sig också mot registrering i fornminnesregistret. Nu vill HFD ha ett utlåtande i frågan av landskapsregeringen.

Markägaren vill att HFD upphäver beslutet och att ärendet behandlas på nytt. Markägaren vill bygga nytt på sin tomt, anlägga trädgård och bygga rondell. Landskapsregeringen anser att alla yrkanden ska förkastas och konstaterar att de fasta fornlämningarna är skyddade i lag. Man anser att markägaren kan ändra sina planer så att fornlämningarna inte rörs. Markägaren tycker också att behandlingstiden, som inleddes i mars 2012, varit för lång och vill ha gottgörelse med 7.500 euro för dröjsmål. Landskapsregeringen svarar att man begärt in kompletterande uppgifter som dröjt och först i januari 2015 fått närmare information om åtgärdernas placering, omfattning och syfte. Landskapsregeringen har också velat göra en arkeologisk undersökning av området för att bedöma möjligheten att ge tillstånd, men markägaren har konsekvent avböjt detta. Först 2018 har man gjort dessa.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »