• Mats Löfström lyfte frågan om en åländsk parlamentsplats i riksdagen i går. Arkivfoto: Bengt Hannus.
Publicerad: torsdag, 23 november, 2017 - 13:03

Löfström lyfte EU-plats i riksdagen

Mats Löfström lyfte behovet av en åländsk europaparlamentsplats i riksdagsdebatten i går.

Det var efter att statsminister Juha Sipilä gett en upplysning om aktuella EU-ärenden som Löfström påminde riksdagen och regeringen om en tidigare framställning till riksdagen i ärendet år 2006 samt regeringen Vanhanens principbeslut från år 2009.

- Storbritanniens utträde kan skapa en möjlighet för Finland att få en ytterligare plats, en plats som i så fall bör tilldelas Åland, sade Löfström.

Innan jul ska Europaparlamentet ta beslut om huruvida Finland får något extra mandat. När landskapsregeringens specialrådgivare i Bryssel Julia Lindholm besökte Åland förra veckan sa hon att läget ser bra ut, när president Sauli Niinistö nyligen besökte Åland sa han att inte tror på möjligheten att Finland får en extra parlamentsplats.

Fler Nyheter

Flera viktiga frågor lyftes under nordiskt socialministermöte

Social-och hälsovårdsminister Wille Valve poängterade vikten av att nordiska legitimationer för läkare och vårdpersonal behandlas inom en rimlig tid under nordiska socialministermötet i Uppsala på torsdagen.

Nils Torvalds kräver förklaring av EU-kommissionär om vårfågeljakten

Europaparlamentariker Nils Torvalds kräver att kommissionen ska ta politiskt ansvar för sitt beslut om att dra Finland till EU-domstolen på grund av den åländska vårfågeljakten

Tror på gammelmedias revansch

Anders Mellbourn och Olof Ehrenkrona intervjuas av Ann-Christine Karlsson:
Det är de alternativa medierna som har trovärdighetsproblem just nu och gammelmedia gör revansch. Det säger Sveriges generalkonsul Olof Ehrenkrona som är en av deltagarna i dagens Kastelholmssamtal.

Varg i Södersunda?

I går kväll vid klockan 20.20 såg två personer något som de bedömer var en varg i Jomala Södersunda, i närheten av skolan.

Mobilen en trygghet för ensamma elever

Mobiltelefonen kan fungera som en trygghet för ensamma elever. Det anser elevråden i stadens skolor, lärare, kuratorer och skolpsykologer.

Ömsen bygger ut

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag, Ömsen, planerar bygga till sin lokal på Köpmansgatan 6 med cirka 900 kvadratmeter.

Lumparland skickar ut invånarenkäter

Kommunstyrelsen i Lumparland ska nu skicka ut en invånarenkät till personer i kommunen fyllda 18 år för att få höra kommuninvånarnas åsikter om en reform av kommunstrukturen på Åland.

Fritidssekretare vald efter omröstning

Det krävdes omröstning när kommunfullmäktige i Lemland i går valde en ny fritidssekreterare.

Kumlinge diskuterar kommunstrukturen

Kumlinge kommun ordnar tre träffar för att informera intresserade om landskapsregeringens förslag till lagstiftning om en ny kommunstruktur.