Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 december, 2022 - 11:45Uppdaterad: tisdag, 20 december, 2022 - 17:28
  • Lemland vill inte slås samman med Lumparland. Arkivbild.

Lemland vill inte slås ihop med Lumparland

Det blir ingen sammanslagning mellan Lemland och Lumparland, åtminstone är det förslaget från kommunstyrelsen i Lemland till kommunens fullmäktige. Julia Lindfors, kommundirektör i Lemland har berett ärendet med stöd av kommunutredaren Siv Sandbergs slutrapport.

–Nu när vi sett utredarens slutrapport konstaterar vi att det skulle vara ganska enkelt rent praktiskt att genomföra en sammanslagning. Men det kommer stora ekonomiska utmaningar även för en sammanslagen kommun, säger Julia Lindfors.

–År ett och två skulle man göra ett överskott. Redan år tre och fyra skulle överskottet ätas upp av underskott, säger hon.

Det beror på att kommunerna vid samgång får stöd av landskapsregeringen för ökade kostnader i och med fusionen. Stödet minskar sedan år för år. Dessutom får kommunerna initialt landskapsandelar på samma sätt som tidigare under en övergångsperiod. Efter övergångsperioden skulle Lemland och Lumparland dock få mindre landskapsandelar som en kommun, än som två separata kommuner.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »