• Lantrådet Katrin Sjögren. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer
Lantrådet Katrin Sjögren tycker arbetet med revideringen av självstyrelselagen tagit ett stort steg framåt:
Publicerad: fredag, 13 april, 2018 - 14:46, uppdaterad: fredag, 13 april, 2018 - 15:28

Lantrådet: Ett stort steg för nya självstyrelselagen

Tre tunga politiska knutar återstår där arbetsgruppen för fortsatt beredning av självstyrelselagen inte lyckats komma överens. Det framkom i dag när arbetsgruppens rapport presenterades.

Arbetsgruppen har utgått från det lagförslag som ingick i den parlamentariska Ålandskommitténs slutbetänkande och uppdraget har varit att ringa in de sakfrågor som kräver fortsatt beredning och politiska diskussioner, samt att lägga fram egna förslag.
Punkterna där arbetsgruppen inte lyckades komma överens handlar om ekonomi, där Åland vill se en höjd klumpsumma i motsats till riket. Det handlar om överföringen av behörigheter, inklusive skattebehörigheten och det handlar om vilken roll Ålandsdelegationen ska spela för att avgöra hur EU-lagstiftning ska tillämpas när Åland och riket kommer till olika slutsats.
Lantrådet Katrin Sjögren, liberal, sade på dagens presskonferens att hon ändå tycker man tagit ett stort steg framåt.
- Det återstår en hel del knutar att lösa upp men jag uppfattar att vi tagit stora steg framåt, sade hon.

Hör mer i Åland i dag.

Fler Nyheter

Träd krossade parkerad bil

Ett träd blåste omkull i Mariehamn och krossade en parkerad bil och blockerade vägen under morgonen. Olyckan skedde på södra sidan av Storagatan, ungefär vid visit Ålands kontor.

Tillfälligt ingen specialist i psykiatri

Ålands hälso- och sjukvård har stått helt utan en specialistläkare i psykiatri de senaste två dagarna. Orsaken är att överläkaren på psykiatriska kliniken av personliga skäl behövde åka bort från Åland.

EU-parlamentsplatsen till debatt i riksdagen

Mats Löfström intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Riksdagen ska nu avgöra frågan om en åländsk plats i EU-parlamentet. Vid dagens presidentföredragning beslöts att frågan går vidare till riksdagen för behandling.

Rederier räknar med normal trafik i blåsten

Rederierna räknar med att passagerarfärjorna ska gå enligt ordinarie tidtabelI, trots att det väntas det bli blåsigt med sydlig till sydvästlig vind på omkring 17 meter per sekund på Ålands hav, Norra Östersjön, Skärgårdshavet och Bottenhavet.

Brand i Miramargaraget

Ted Andersson intervjuas av Tomas Tornefjell
En plastlåda med sand började brinna i Miramargaraget vid 13.30-tiden i dag.

Allt fler kontaktar demensföreningen

Cita Nylund och Ulf Lundahl intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Ungefär 80 unika kontakter årligen. Det har Ålands demensförening med anhöriga till sjuka med olika demenssjukdomar. -Antalet kontakter till anhöriga ökar för varje år. Vi märker att fler och fler tar kontakt med oss och att det blir allt enklare att tala om den här sortens sjukdomar och den press den sätter på anhöriga, säger demensföreningens verksamhetsledare Cita Nylund.

Väljare avgör politikers öde

Göran Djupsund intervjuas av Frippe Granlund
Frågan om en dömd politiker ska avgå eller inte avgörs från fall till fall och i slutändan av väljarna. Det säger professorn i statskunskap Göran Djupsund i en kommentar till gårdagens nyhet om att lagtingsledamot Fredrik Fredlund, Obunden samling, dömts till 75 dagars villkorligt fängelse för misshandel.

Rattfull körde i diket

Villkorligt fängelse i 65 dagar blev tingsrättens dom mot en 24-åring som åkte fast för grovt rattfylleri i våras.

Kossor betade på annans mark

Uppätna plantor och söndertrampad tomt, det är vad det handlar om när en man i en skärgårdskommun döms för besittningsintrång.