• Lantrådet Katrin Sjögren. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer
Lantrådet Katrin Sjögren tycker arbetet med revideringen av självstyrelselagen tagit ett stort steg framåt:
Publicerad: fredag, 13 april, 2018 - 14:46, uppdaterad: fredag, 13 april, 2018 - 15:28

Lantrådet: Ett stort steg för nya självstyrelselagen

Tre tunga politiska knutar återstår där arbetsgruppen för fortsatt beredning av självstyrelselagen inte lyckats komma överens. Det framkom i dag när arbetsgruppens rapport presenterades.

Arbetsgruppen har utgått från det lagförslag som ingick i den parlamentariska Ålandskommitténs slutbetänkande och uppdraget har varit att ringa in de sakfrågor som kräver fortsatt beredning och politiska diskussioner, samt att lägga fram egna förslag.
Punkterna där arbetsgruppen inte lyckades komma överens handlar om ekonomi, där Åland vill se en höjd klumpsumma i motsats till riket. Det handlar om överföringen av behörigheter, inklusive skattebehörigheten och det handlar om vilken roll Ålandsdelegationen ska spela för att avgöra hur EU-lagstiftning ska tillämpas när Åland och riket kommer till olika slutsats.
Lantrådet Katrin Sjögren, liberal, sade på dagens presskonferens att hon ändå tycker man tagit ett stort steg framåt.
- Det återstår en hel del knutar att lösa upp men jag uppfattar att vi tagit stora steg framåt, sade hon.

Hör mer i Åland i dag.

Fler Nyheter

FC Åland avgjorde på slutet

När det var drygt 10 minuter kvar av ordinarie tid var det fortfarande 0-0 mellan hemmalaget Pargas IF och FC Åland i division 3, men när matchen var slut hade FC Åland vunnit med 2-0.

Begränsningar i trafiken måndag-tisdag

Det kommer att bli en del lokala trafikbegränsningar på måndag och tisdag på grund av inspektion av broar. På måndag klockan 9 inleds inspektion av...

Ålands golfklubb fick rätt i tingsrätten

Målet rörande en tidigare anställd vid Ålands golfklubb som hävdade att han blivit osakligt uppsagd förkastades idag i tingsrätten.

Utgrävningar ska ge svar på vägdragning

Daniel Anderberg och Björn Ekblom intervjuas:
För första gången på 150 år ser gamla Bomarsundsbyggnationer från 1850-talet ljuset igen. Orsaken är en planerad gång- och cykelbana som ska gå bredvid den befintliga vägen genom fästningen.

Nya ägare för HåWe-bil AB

HåWe-bil AB har köpts upp av företaget Faweto Invest AB. Bakom den nya ägaren står Christian Westergård, son till HåWe-bils grundare, VD Niclas...

Anna Häger ny ordförande för Ålands Natur & Miljö

Anna Häger intervjuad av Hans Persson-Bru
Anna Häger valdes igår till ny ordförande för Ålands Natur & Miljö.

Varuboden köper Jomalabutikens tomt

Varuboden på Åland har köpt tomten där butiken i Sviby, Jomala är belägen.

Tveksam till folkomröstning om s-lagen

Lantrådet Katrin Sjögren intervjuas av Sara Lindroos
Lantrådet Katrin Sjögren tror det skulle bli mycket svårt att folkomrösta om resultatet från förhandlingarna om självstyrelselagen.

Ny webbplats för skolpersonal

Tony Asumaa och Carola Eklund intervjuas av Marika Kvarnström
I dag lanserar landskapets utbildningsavdelning webbplatsen ”Skolresurs på Åland”. Tanken är att lärare lättare ska hitta information om till exempel läroplanen, forskning inom olika områden, styrdokument och tips på fortbildningar.