• Kommundirektör John Wrede ställer sig tveksam till nya tvärgående linjen, Långnäs-Snäckö-Torsholma. Foto: Rebecca Björkholm.
  • Trafikavdelningen visar liten förståelse till skolans behov, menar föreståndare Malena Strandvall. Foto: Rebecca Björkholm.
  • I det längre reportaget uttrycker eleverna Hilda Hampf, Albin Hampf och Julina Holmberg oro över indragna turer i skärgårdstrafiken. Foto: Rebecca Björkholm.
  • Kommunstyrelsens ordförande Tommy Öström säger att kommunsammanslagningen stått på den lokalpolitiska agendan. Foto: Rebecca Björkholm.
  • Omsorgsledare Mari Sjöman på Solkulla menar att en stor utmaning är hemvård till personer som bor utanför huvudön, på grund av få färjturer. Foto: Rebecca Björkholm.
Hela nyhetsinslaget med skolföreståndare Malena Strandvall, omsorgsledare Mari Sjöman och kommundirektör John Wrede:
Publicerad: onsdag, 18 september, 2019 - 06:10, uppdaterad: onsdag, 18 september, 2019 - 09:36

Landskapspolitiken oroar Brändöborna

Kommunsammanslagning och nedskärningar i skärgårdstrafiken. Det är de största hoten mot Brändö, menar tjänstemän och lokalpolitiker i kommunen.

-De flesta Brändöborna undrar nog varför den nya tvärgående linjen mellan Kumlinge och Torsholma finns, säger kommundirektör John Wrede.

Han menar att landskapsregeringen i princip fattat beslutet utan att höra kommunen innan. Skärgårdskommunen är rent ekonomiskt relativt välmående i dagsläget, men framöver finns demografiska utmaningar i samband med att befolkningen blir allt äldre medan skolbarnen blir färre. Det är landskapsregeringens beslut som upplevs som de största hoten mot Brändö. Malena Strandvall, föreståndare på Brändö grundskola, oroas över konsekvensen av indragningar av färjturer inom kommunen.

-Om vi skulle ha yngre elever som bor på Lappo skulle vi inte kunna få hem dem när skoldagen är slut. Trafikavdelningen visar väldigt liten förståelse för skolans behov, säger Malena Strandvall.

Kommunstyrelsens ordförande Tommy Öström berättar att kommunreformen har varit den största frågan under den senaste mandatperioden.

-Ingen av skärgårdskommunerna tycker att det är en bra idé. Det är ett för geografiskt utspritt område, säger han.

Hela reportaget om Brändö sänds idag (onsdag) klockan 9 och 15. Det kommer även att finnas på hemsidan under rubriken Podcast.

 

 

 

 

 

Fler Nyheter

20 kryssningsfartyg besöker Mariehamn 2020

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Nu är anlöpen av kryssningsfartyg som besöker Mariehamn i år fastställda.

Nya namn i hållbarhetsråd

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen har utsett medlemmar till det så kallade utveckling- och hållbarhetsråd som arbetar inom ramen för nätverket bärkraft.ax.

Cdon-rättegången: Vd och styrelseledamot vittnade

Peter Grönholm berättar om tisdagens rättegång
Rättegången i den så kallade Cdon-härvan fortsatte idag med vittnesförhör av Mikael Olander som var vd för Cdon fram till november 2011 och Daniel Eriksson vd för Pectus och styrelseledamot för Cdon Alandia.

Ålcoms vd varnar för våg av bluffsamtal

Tom Bengtsson, vd för Ålcom, intervjuas av Malin Henriksson
Flera ålänningar har på sistone drabbats av bluffsamtal, så kallade robotsamtal. De har blivit uppringda av ett utlandsnummer och uppmanats, via ett förinspelat meddelande, att göra ett knappval för att komma vidare.

Skärgårdsbutiker får investeringsstöd

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Sottunga Andelshandel och Vårdö Närbutik Ab beviljas stöd för investeringar i kylutrustning av Landskapsregeringen. Sottunga Andelshandel får 1.050 euro och Vårdö Närbutik 1.530 euro, motsvarande 30% av den kostnad butikerna beräknas ha.

Regeringen säger upp avtalet om elhybridfärjan

Veronica Thörnroos, Annette Holmberg-Jansson och Christian Wikström från dagens presskonferens
Idag beslöt landskapsregeringen att säga upp avtalet med konsortiet, bestående av Ansgar Ab och Finlands färjetrafik Ab, om färjetrafik mellan Svinö och Mellanholm. Ålands radio direktsänder presskonferensen klockan 16.00 över webb-tv och radio.

Ännu inga förberedelser inför nya barnomsorgslagen

Finström, Vårdö och Föglö har ännu inte förberett sig för den nya barnomsorgslagen som träder i kraft 2021.

Landskapet godkänner stödpengar för skrotbortförsel

Landskapsregeringen har beslutat om att anta stödprinciper för bortforsling av skrotfordon.

Varm vinter bra, men riskfylld, för fästingar

Den varma och snöfria vintern har lett till att fästingarna klarat sig bra på fastlandet. Enligt Svenska YLE har det rapporterats om att både människor och husdjur blivit bitna av fästingar vintern igenom.