Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 27 november, 2018 - 14:20Uppdaterad: tisdag, 27 november, 2018 - 17:08
  • Finansminister Mats Perämaa lovar justering av landskapsandelarna för skolelever. Arkivfoto: Ulf Weman

Landskapsandelar behöver justeras

Det behövs justeringar i det nuvarande landskapsandelssystemet för att det ska vara anpassat till den nya indelningen av kommunerna. Det är en av följderna av att kommunreformen godkändes av lagtinget förra veckan.

- Det handlar främst om att vi måste anpassa nivån för uträkningen när det gäller elevantalet i varje kommun, säger finansminister Mats Perämaa.

Enligt nuvarande system får kommunerna lite mer pengar för de 40 första eleverna, lite mindre för följande 40 och så vidare. I de nya kommunerna är elevantalet betydligt högre än så och om inte systemet justeras så blir totalsumman för de sammanslagna kommunerna betydligt lägre än vad de är idag.

- Vi har gett ett politiskt löfte om att inte sänka landskapsandelarna till kommunerna i ingången av sammanslagningarna och därför behöver vi justera systemet, säger Perämaa.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »