Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 24 februari, 2022 - 07:34Uppdaterad: torsdag, 24 februari, 2022 - 08:26
  • Mats Löfström säger att det i dagsläget inte finns militärt hot mot Åland.

”Läget allvarligt, men inget direkt militärt hot mot Åland”

– Läget i Ukraina är ytterst allvarligt och vi kan tyvärr inte utesluta att det snabbt kan förvärras ytterligare, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

Riksdagen har behandlat säkerhetsläget de senaste två dagarna och står helt bakom den linje som regeringen och presidenten företräder med sanktioner och de åtgärder Finland vidtagit. Något Löfström poängterar är att det för tillfället inte finns ett direkt militärt hot mot Finland och Åland.

Trots det kan situationen komma att påverka Åland i förlängningen beroende på vilka vägval Rysslands president Vladimir Putin gör.
– Det finns både mörka och ljusa scenarier som kan inträffa. Blir läget sämre kommer det bli spänning i hela Europa och också i Östersjön. Vi får hoppas att det inte blir så men tyvärr kan vi inte utesluta någonting just nu, säger Mats Löfström.

UPPDATERING:
Under natten har det kommit rapporter om explosioner i Kiev och Kharkiv i Ukraina. Rysslands president Vladimir Putin bekräftade i natt att Ryssland har inlett en militär operation i Ukraina.

Mats Löfström skriver i dag på morgonen på sin Facebook-sida att president Sauli Niinistö har meddelat att republikens presidents och statsrådets utrike- och säkerhetspolitiska ministerutskott sammanträder genast nu på morgonen och kommer söka vägar att öka stödet för Ukraina.
Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin håller i dag 09.45 en presskonferens angående läget i Ukraina.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »