Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 7 oktober, 2021 - 06:28Uppdaterad: torsdag, 7 oktober, 2021 - 07:46
  • LR anser att Åland borde få ha specialregler angående polisförvar. Arkivbild.

Lagen om personer i polisförvar ses över

Åland borde få specialregler för polismyndigheten när det gäller behandlingen av personer i förvar hos polisen och till vissa lagar som har samband med den.

Just nu bereds ett lagförslag i riket om det här och man har bett Åland om ett betänkande. De nuvarande bestämmelserna ska uppdateras då det gäller bland annat de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna. Lagen om behandling av berusade upphävs och bestämmelser om detta flyttas till den föreslagna nya lagen. Efter att polisväsendet i Finland har reformerats har stora enheter med mycket personella och övriga resurser bildats. Landskapsregeringen konstaterar att Ålands polismyndighet till följd av Ålands särställning numera är den enda inrättningen i landet som motsvarar den tidigare lokalpolisen.

-Skillnaden mellan vår polismyndighet och polismyndigheterna i riket är stor vilket innebär att skyldigheter gällande hantering av personer i förvar hos polisen blir alltför utmanande och kostsamma att uppfylla på Åland. LR framhåller därför vikten av att det skapas undantag eller specialregler för Ålands polismyndighet. Ifall detta inte är möjligt påpekar landskapsregeringen att kostnadsfördelningen bör ses över och kostnaderna kompenseras av inrikesministeriet, skriver LR.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »