Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 7 februari, 2022 - 18:23Uppdaterad: måndag, 7 februari, 2022 - 18:23

Lagberedningen har inte hunnit behandla polisfråga

Lagberedningen har inte hunnit bereda föreslagna förändringar i lagen om polisers rätt till ersättning för rättegångskostnader.

Detta bland annat på grund tvingande prioriteringar och av resurs- och personalbrist. Som vi rapporterat tidigare menar Ålands polisförening att åländska poliser har sämre rättsskydd än sina kollegor i riket.

Men landskapsregeringen menar att även om man inte hunnit behandla saken ännu så är polisen på Åland inte i en sämre sits än polisen i Finland då man redan idag använder samma kriterier för bedömning på Åland som i Finland, trots att det inte är fastslaget i lag.

Det var i början av året som Ålands polisförening i en skrivelse begärde svar på hur det går med den nya lagstiftningen som föreslogs 2020 och då överfördes till lagberedningen. Man skriver ändå att lagberedningens målsättning är att inleda arbetet under året. Under tiden använder polismyndigheten samma bedömningskriterier som i Finland i de fall poliser kan komma att ersättas för rättegångskostnader.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »