• Gun-Mari Lindholm är kommunstyrelsens ordförande i Kumlinge. Arkivfoto: Nina Eriksén.
Gun-Mari Lindholm intervjuas av Tomas Tornefjell:
Publicerad: måndag, 16 april, 2018 - 05:49, uppdaterad: måndag, 16 april, 2018 - 05:55

Kumlingeborna risar och rosar ny kommunstruktur

- Det finns de som anser att idén ska kastas i papperskorgen och de som är mer positivt inställda till landskapsregeringens förslag till lagstiftning om en ny kommunstruktur. Det säger Gun-Mari Lindholm som är kommunstyrelsens ordförande i Kumlinge.

Förslaget om en ny kommunstruktur, som innebär att Kumlinge skulle slås ihop med Brändö, Föglö, Kökar och Sottunga har under förra veckan diskuterats i Kumlinge, Seglinge och Enklinge. Gun-Mari Lindholm säger att det finns en oro för att Föglö skulle bli den nya kommunens centrum.

- Med den nuvarande infrastrukturen kan det ta flera dagar att ta sig från Kumlinge till Föglö och tillbaka, säger Gun-Mari Lindholm.

Den 25 april ska kommunstyrelsen fatta beslut om sitt förslag inför fullmäktiges möte den 9 maj.

Fler Nyheter

MSÅ vill ha enklare byggregler

Hör Camilla Gunell och Annette Holmbeg-Jansson i lagtinget:
Vem ska avgöra om en byggnad är skyddsvärd eller inte? Det undrade vicelantrådet Camilla Gunell (S) när Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) under lagtingets allmänna debatt om näringspolitiken föreslog att lagtinget skulle ändra plan- och bygglagen så att det blir enklare att riva och bygga i Mariehamns centrum.

Befälhavaren: ”Ett förträffligt jobb”

Jan-Tore Thörnroos om de svåra beslut som befälhavare måste fatta:
Polis och haverikommissionen i både Norge och USA ska undersöka vad som hände under helgens resa när kryssningsfartyget Viking Sky fick motorstopp. Trots att ingen brottsmisstanke i nuläget finns, har frågan väckts i media om det var lämpligt att gå ut med fartyget i det hårda vädret.

Kaptenen lättad över få och lindriga skador bland passagerarna

Hasse Persson-Bru uppdaterar om läget.
-Jag är lättad över att passagerarna klarade sig med lindriga skador. Det hade kunnat gå mycket värre. Det säger Viking Skys åländske kapten Bengt Owe Gustafsson till Iltalehti med anledning av sjödramat utanför den norska kusten i går.

Landskapet flyttar temporär väg på Kökar

Landskapet tvingas byta plats för en tillfällig väg på Kökar.

Konsumentpriserna steg med 1,4 procent

De åländska konsumentpriserna steg med 1,4 procent i februari i år jämfört med februari 2018, det rapporterar Ålands statistik- och utredningsbyrå.

Bolagsuppföljning efter missnöje från personalen

Efter stort missnöje från berörd personal har stadsstyrelsen nu initierat en uppföljning av hur sammanslagningen av Mariehamns energi och Mariehamns elnät genomförts.

Bomarsunds app lanseras

Betydelsen av att göra Bomarsunds fästningsruiner mer begripliga för dagens besökare har påtalats i åratal av Bomarsundssällskapet och nu händer det, på bred front.

Ålands radio direktsänder näringslivsdebatt

I dag klockan 13 direktsänder Ålands Radio lagtingets debatt om näringspolitik. Vi sänder till klockan 15, vilket innebär att Eftermiddag med...

Ålänning befälhavare på Viking Sky

Ålänningen Bengt-Owe Gustafsson är befälhavare på kryssningsfartyget Viking Sky som har haft många av världens blickar riktade mot sig under helgen.