Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 26 april, 2018 - 11:44Uppdaterad: torsdag, 26 april, 2018 - 11:51
  • Elever i Kumlinge skola upplever att det vore bra att vara del i ett större sammanhang. Arkivfoto: Nina Eriksén

Kumlinge vill se utredning före lagförslag

En kommunreform kan vara positiv för skärgården men landskapsregeringens förslag kan inte accepteras i sin nuvarande form. Det skriver kommunstyrelsen i Kumlinge i sitt förslag till utlåtande över landskapsregeringens lagförslag om reform av kommunstrukturen.

Kumlinge ser inte en eventuell samgång som en lösning på någon akut kris utan som en möjlighet att utvecklas. Men man påpekar att lagförslaget måste göras tydligare när det gäller hur trafiken ska utformas och att lagen måste utformas så att den framtida kommunsturkturen baseras på vad som kommer fram i kommunindelningsutredningen. Ett varningens finger höjs för att man inte får bli låst av en lagtext före man tagit del av utredningens resultat om det mest ändamålsenliga alternativet för skärgårdskommunerna.

Förslaget till utlåtande ska ännu behandlas av kommunfullmäktige innan det skickas till landskapsregeringen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »