Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 9 november, 2017 - 05:39Uppdaterad: torsdag, 9 november, 2017 - 05:51
  • Stöd till sjöfarten finns det delade meningar om i riksdagen. Arkivfoto: Josefina Jansson

Kritiserar grönt förslag om sjöfartsstöd

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström går hårt emot förslaget från De Gröna i sin skuggbudget att skära i sjöfartsstödet med 15 miljoner euro.

 Mats Löfström tror att partiet inte vet vilka stödsystem som finns och hur de fungerar.

- Rederierna får tillbaka de sociala avgifter man betalt för finländska sjömän på fartyg under finsk flagg. Det självfinansierade så kallade restitutionssystemet kostar staten 50 miljoner per år och inte 200 som De Gröna påstår, skriver Mats Löfström i ett uttalande.

Nästan samtliga länder i EU har liknande system för att sjöfarten skall kunna konkurrera med skatteparadis som Bahamas och Panama. Att systemet finns är en förutsättning att ha finskflaggade fartyg och finländska arbetsplatser ombord, menar Mats Löfström. Han varnar också för att skapa en konstgjord konflikt med hotell- och restaurangbranschen iland och att blanda in det så kallade spritrallyt i Tallinntrafiken där bara ett fartyg är finskflaggat och skulle beröras.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »