Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 27 januari, 2017 - 10:01Uppdaterad: fredag, 27 januari, 2017 - 10:03
  • Läroplanerna för yrkesgymnasiet har brister och ska revideras. Foto: Ulf Weman.

Kritik mot gymnasieplaner

Läroplanerna för utbildningarna i yrkesgymnasiet har brister som gör det oklarare hur man kan följa individuella studievägar. Det konstaterar landskapets utbildningsbyrå, som tittat på de reviderade läroplanerna.

- Vi går ju allt mer från ett grupptänkande till en individuellt anpassad utbildning, konstaterar utbildningsbyråns chef Elisabeth Storfors. Därför blir det lättare att åstadkomma det med ett mer strukturerat upplägg av läroplanerna.

Bland annat saknas beskrivningar i ordningsföljden för avläggande av examensdagar och i vilka perioder de infaller, över genomförande av lärande i arbete och i vilka examensdelar och perioder de infaller. Läroplanen för lyceet får däremot beröm att utbildningsbyrån, men påpekar att det saknas en jämställdhetsplan, en studerandevårdsplan och planerna för krishantering och mot mobbning och trakasserier är ännu inte klara. Helt nya läroplaner för gymnasiet skall göras upp under år 2018.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »