Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 18 februari, 2019 - 10:40Uppdaterad: måndag, 18 februari, 2019 - 16:14
  • Karta över Åland. Foto: Wikimedia Commons.

Kommunförbundet vill få mer tid inför ny socialvårdslag

Ålands kommunförbund vill att kommunerna får längre förberedelsetid för den nya socialvårdslag som planeras träda i kraft den 1 januari 2020.

- Vi rekommenderar att lagpaketet träder i kraft 1.1.2021, samtidigt som en samordning av vissa funktioner skall ske genom kommunernas socialtjänst, skriver kommunförbundet i ett utlåtande.

En ny socialvårdslag skärper kompetenskraven för anställda inom socialsektorn och tillför nya roller i beslutsfattandet.

- Det kommer att kräva mera personal samtidigt som rekryteringen av kompetent personal till sektorn försvåras, anser kommunförbundet som också vill att kompetenskraven bättre anpassas till lokala förhållanden och lokalt arbetskraftsutbud inom socialvården på Åland.

De konstaterar också samtidigt att en ny socialvårdslagstiftning är efterfrågad och att lagförslagen förbättrar rättssäkerheten inom området. Kommunförbundet vill nu att landskapsregeringen kompletterar förslaget med realistiska beräkningar och att kompensera kommunerna för utökade kostnader. 

-Kommunförbundets utlåtande är ett av flera utlåtanden som lr ska ta ställning till efter fullgången remissrunda den 12 mars. Alla utlåtanden behöver ligga på bordet innan några slutsatser dras. Det säger socialminister Wille Valve i en skriftlig kommentar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »