Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 7 februari, 2013 - 13:13Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:16

Kollektivavtal försvårar praktik

Eleverna på Ålands yrkesgymnasium har svårt att få praktik. Anledningen är det nya kommunala kollektivavtalet (Akta) som har ett villkor om att handledare till praktikanter ska få 15% av timlönen som ersättning för arbetet. Enligt kommunernas uträkning kommer detta att bli en kostnad på ungefär 100 euro per vecka och handledare. Detta betyder att många kommuner på Åland nu har bestämt sig för att inte ta emot några praktikanter tills frågan om vem som ska stå för kostnaden är löst. Hittills har det kostat gymnasiet 33 euro per vecka att ha en praktikant ute, om gymnasiet ska stå för den nya kostnaden kommer siffran istället upp i 100-120 euro. - I slutändan kan det här innebära att eleverna inte har fått sin praktik gjord när deras teoretiska kurser är färdiga, och därför kan de bli tvungna att förlänga sin studietid. Det säger Inger Rosenberg-Mattsson rektor på Ålands yrkesgymnasium.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »