Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 24 december, 2021 - 14:26Uppdaterad: måndag, 27 december, 2021 - 12:50
  • Mariehamnskvartetten, under ledning av Annika Pensar, framförde både traditionella och mindre kända julstycken under det tyngsta snöfallet. Foto: Felix Quarnström, ÅRTV
  • Många samlades för att se julfridsutlysningen. Foto: Felix Quarnström, ÅRTV

Julfriden utlyst med snöfall, körsång och en vädjan om medkänsla

Den som önskat sig en vit jul får i år sin önskan uppfylld.

Ett par hundra ålänningar samlades på torget i Mariehamn på julaftonens eftermiddag för att se den traditionella julfridsutlysningen. Och de flesta av dem stannade kvar till slutet trots att snöfallet ibland gjorde det svårt att se längre än till torgscenen.

I år höll stadsfullmäktiges ordförande Johan Ehn jultalet, som handlade om vikten av förståelse, tolerans och medkänsla i en tid då pandemin länge tyngt många och visar tecken på att fortsätta.

- Pandemin har också skapat mycket osäkerhet och rädsla. Rädslan att förlora nära och kära. Osäkerhet i om jag också framöver kommer att ha ett jobb som försörjer mig och min familj. Det finns också krafter som vill utnyttja detta tillfälle för att skap än mer oro, oro som syftar till att splittra, skapa motsättningar och polarisering. Dagens teknik gör att information oavsett om den är sann eller falsk, sprids snabbt och effektivt. Att i samma stund som man känner oro och rädsla klara av att sortera informationen, värdera den och dra underbyggda slutsatser är inte lätt. Tillsammans måste vi då hjälpas åt att skapa ordning i det kaos som lätt uppstår. Det gäller att tänka efter och att inte agera i affekt. Vad är rimligt? Vad kan motivet vara till att någon sprider ett visst budskap? Tillsammans kan vi låta bli att fördjupa sprickor och oenigheter genom att hålla en sansad och god ton i diskussionen utan invektiv och förolämpningar, säger Johan Ehn.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »