Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 13 januari, 2022 - 11:32Uppdaterad: torsdag, 13 januari, 2022 - 12:13
  • Elpriserna är höga, och någon lösning finns inte i sikte. Genrebild: Pixabay.

Ingen quick fix kan sänka elpriset

Elpriset har blivit märkbart dyrare de senaste månaderna.

På den så kallade spotmarknaden Nordpool där elektricitet handlas låg priset för en megawattimme i går på 80 euro, att jämföra med januari 2015 då priset var 34 euro. Priset är alltså högt, men inte rekordhögt. I tisdags var priset dubbelt så högt, och i måndags fyra gånger så högt. Och ser man längre tillbaks i tiden kan man konstatera att priset fördubblats under 2021 jämfört med snittet över de senaste 15 åren.

Linus Dolke, elhandelsansvarig vid Mariehamns energi, säger att det tyvärr inte finns någon lättnad i sikte. Det som behövs är en reglerbar energikälla, vilket exempelvis vindkraft inte är. Att bygga nya kärnkraftverk kan vara en lösning, en annan är att förbättra batteritekniken så att energin kan lagras.

- Det finns ingen quick fix på vår situation tyvärr. Vi får sätta vårt hopp till batteritekniken, skulle vi få bra lagringsmöjligheter istället för att behöva använda elen momentant så skulle alla problem vara lösta direkt, säger Linus Dolke.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »