Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 12 november, 2018 - 20:41Uppdaterad: måndag, 12 november, 2018 - 20:41
  • Sanna Roos, Åsub, forskare Maria Bäck och Petra Granholm, Ålands fredsinstitut. Foto: Owe Sjöblom
  • Bilden visar hur stort förtroende ålänningar har för olika instanser. Bild från Åsub

Högt förtroende för polis och sjukvård

Polisen och sjukvården ligger högt i kurs bland ålänningarna. Enligt en färsk undersökning har över 70 procent ganska eller mycket stort förtroende för de institutionerna

 Minst förtroende, 30-40 procent, rapporteras för politiker. Det framgår av en tillitsstudie som ÅSUB och Ålands fredsinstitut gjort på uppdrag av landskapsregeringen.

- Det är inget ovanligt att politiker har en ganska liten andel som har högt förtroende och det beror på att man i allmänhet inte har så mycket kontakt med politikerna och deras arbete kan ses som abstrakt, säger Maria Bäck, forskare i tillit vid Åbo Akademi.

Studien bygger på en enkätundersökning som skickades till 1.200 personer av vilka 681 svarade. Avsikten är att kartlägga olika former av tillit, trygghet och förtroende samt frågeställningar om politik, samhälle och demokrati. Av studien framgår att ålänningarna är relativt nöjda med demokratin i hemkommunen och på Åland. Den visar bland annat också att tilliten var starkare bland personer som upplevde sin ekonomiska situation stabil än bland dem som upplevt försämrade ekonomiska förutsättningar.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »