Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 15 januari, 2024 - 14:25Uppdaterad: måndag, 15 januari, 2024 - 16:54

HD godkänner inte språkkraven i näringsrättslagen

Högsta domstolen anser återigen att bestämmelserna i näringsrättslagen kring svenska språket inte kan träda i kraft. Domstolen menar bland annat att paragraferna utgör både väsentliga och oproportionerliga inskränkningar i den fria rörligheten inom EU.  

Det är andra gången som näringsrättslagen och jordförvärvslagen får tummen ner i lagstiftningskontrollen. När så blev fallet 2022 presenterade landskapsregeringen ett omarbetat förslag som i september ifjol godkändes av lagtinget. HD anser dock att de nya bestämmelserna motsvarar de bestämmelser “som förordnades att förfalla för att de ansågs uppenbart strida mot unionsrätten”.   

HD skriver också att lagen kan medföra att personer som inte har tillfredsställande kunskaper i svenska inte kan idka näring på Åland, en inskränkning som inte är tillåten enligt självstyrelselagen.  

Också Ålandsdelegationen ansåg i december att delar i lagstiftningen kopplade till språkkraven bör förfalla, men då låg fokus på konflikter med grundlagen. 

Civilminister Ingrid Zetterman (Lib) gästar Åland idag klockan 16.40 för att berätta hur hon ser på HD:s utlåtande.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »