Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 25 juni, 2018 - 12:59Uppdaterad: måndag, 25 juni, 2018 - 17:25
  • Torkan påverkar grässkörden negativt. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Hälften så stor foderskörd som vanligt

Det ser inte bra ut för årets foderskörd på Åland. Normalt skördar man ensilage ungefär tre gånger under året och i år har den första skörden på många håll varit hälften så stor som vanligt. Det säger Ålands producentförbunds vd Henry Lindström.

- Återväxten kommer inte igång ordentligt heller, säger han.

Enligt Henry Lindström räckte inte regnet som kom under midsommarhelgen. Det skulle behövas 20 till 30 millimeter regn för att återväxten ska sätta igång ordentligt.

Än är situationen inte akut och det är svårt att säga hur resten av skördarna blir.

- Men det ser inte bra ut, då det är så pass uttorkat. Det är nog många som är oroliga över hur det ska bli framöver, säger Henry Lindström.

Skulle foderbristen bli för stor kan situationen bli liknande den i Sverige, där djur förtidsslaktas för att fodret inte räcker till. Detta kan innebära stora ekonomiska konsekvenser för bönderna, eftersom det kan leda till att köttpriset sänks.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »