Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 8 mars, 2022 - 22:00Uppdaterad: onsdag, 9 mars, 2022 - 08:25

Grupp för flyktingmottagning tillsatt

En speciell grupp ska tillsättas i veckan och får i uppdrag att koordinera de åländska insatserna kring hur ukrainska flyktingar ska tas emot. Det rör sig bland annat om att upphandla logi och ta fram relevant information som ska ges till flyktingarna.

Landskapsregeringen, Mariehamn stad och kommunförbundet hade ett samråd under tisdagskvällen där man diskuterade flyktingmottagandet från Ukraina.
På fredag ska det hållas ett möte inom ramen för samrådsdelegationen för beredskapsärenden där lantrådet Veronica Thörnroos och landshövdingen Peter Lindbäck ska närvara och försöka samordna mellan det statliga och landskapet.

Vice lantrådet, Harry Jansson, säger att landskapsregeringen har tagit kontakt flera gånger med Migrationsverket i Finland och menar att Åland inte passar in i det finländska mönstren.
- Migrationsverket i Finland måste förstå att ansvaret ligger i första hand på deras axlar att ordna det formella. De nyanlända måste registreras så att de får möjligheter till ersättningar för att klara sitt tillfälliga uppehälle, säger Harry Jansson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »