• När grundvattennivån i sjöarna sjunker hotas bevattningsmöjligheterna. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.
  • Magnus Eriksson på ÅMHM. Arkivfoto: Jonathan Borg.
ÅMHM:s Magnus Eriksson berättar vad den låga grundvattennivån innebär:
En längre version av intervjun med Magnus Eriksson (från Gomorron):
Publicerad: torsdag, 12 juli, 2018 - 05:43, uppdaterad: torsdag, 12 juli, 2018 - 07:26

Grundvattnet närmar sig miniminivån

Grundvattennivåerna på Åland närmar sig miniminivåerna. Det säger Magnus Eriksson på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet ÅMHM.

- Det som börjar bli akut är bevattningsvattnet eftersom nivåerna sjunker även i sjöarna, säger Eriksson.

Om man fortsätter ta vatten trots att den lägsta uttagsnivån passerats kan man på lång sikt förstöra sjön.

Den låga grundvattennivån kan också medföra att brunnar sinar. Och gör de det kan man få vänta ända till hösten innan de fylls på igen.

- Det tar lång tid för regn att gå ner i marken och dessutom är det så torrt nu så om det börjar regna kommer det mesta bli ytavrinning, säger Magnus Eriksson.

Han tycker att alla bör tänka på att spara på vatten och till exempel inte tvätta bilen eller vattna gräsmattan, särskilt eftersom nivåerna sjunker även i Ålands vattens ytvattentäkter.

Fler Nyheter

LR avvisar besvär över flygtrafik

Avvisa besvären över beslutet om flygtrafiken på rutten Mariehamn-Arlanda. Det skriver landskapsregeringen i sitt bemötande över bolaget AirAX besvär till Högsta förvaltningsdomstolen över beslutet i maj att låta Danish Air Transport ta över flygtrafikavtalet när Nextjet gått i konkurs.

Vårdfack utanför övertidsförbud

När övertidsförbudet bland olika nationella fack utlyses mellan den 26 och 28 september står merparten av de åländska fackanslutna utanför.

Finström behöver bygga ut äldreomsorgen

Jana Andersson, föreståndare vid äldreboendet Rosengård intervjuas av Tomas Tornefjell.
Ett seniorboende med lägenheter för personer mellan 55 och 75 år, en utbyggnad av kommunens effektiviserade serviceboende och ett demensboende för 8-10 personer. Det är några av de önskemål som finns med i den rapport som en arbetsgrupp tagit fram om äldreomsorgen i Finström på begäran av kommunstyrelsen.

Körde bil trots 2,7 promille i blodet

En 41-årig kvinna har av tingsrätten dömts till villkorligt fängelse i 4 månader för grovt rattfylleri.

"Psykiaterbrist hot mot rättssäkerheten"

Resedas ordförande, Henrik Lagerberg, intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Det blir ingen kontinuitet då man träffar olika läkare och rättssäkerheten vid till exempel beslut om tvångsåtgärder kan bli lidande. Det menar intresseföreningen för psykisk hälsa Reseda med anledning av läget inom psykiatri inom ÅHS.

Besvär om kommunutredare

Hammarland besvärar sig över landskapsregeringens beslut att tillsätta kommunindelningsutredare. Kommunsstyrelsen har beslutat lämna in en förvaltningsklagan till Högsta förvaltningsdomstolen.

Lärorikt vattenprojekt på Gotland

Britt Lundberg, styrelseordförande Ålands vatten
Vår prioritet är forfarande att få en dricksvattentäkt till, men Gotlands projekt med avsaltning av havsvatten är intressant. Det säger Britt Lundberg, styrelseordförande i Ålands Vatten, som gjort ett studiebesök hos sina kolleger på den svenska ön.

Granulat ska förvaras bättre i Jomala

Jomala kommun jobbar som bäst med att hitta en bättre förvaringsplats för granulat som man köper in till konstgräsplanen vid Vikingahallen.

Nöjda med Skördefesten

Intervju med Liz Mattsson från Gomorron
Än så länge är det för tidigt att säga hur många som besökte Skördefesten, men verksamhetsledare Liz Mattsson säger att de gårdar som hade flest besök räknade in mellan 8.000-12.000 personer.