• Mats Löfström kallar beslutet en seger trots att ett element av osäkerhet kvarstår. Foto: Nina Smeds
Längre intervju med Mats Löfström från Åland Idag
Intervju med Mats Löfström
Publicerad: måndag, 11 februari, 2019 - 16:28, uppdaterad: måndag, 11 februari, 2019 - 16:49

Grundlagsutskottet godkände ändringar i självstyrelselagen

- Att få det här förslaget godkänt var en viktig hållplats på vägen. Utskottet har också föreslagit att riksdagen godkänner ett uttalande där man konstaterar att totalrevisionen av självstyrelselagen måste bli färdigbehandlad. Det är en viktig signal eftersom det skulle trygga det arbete som pågår även under nästa regering och riksdag, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

Regeringens förslag till en ändring av självstyrelselagen godkändes idag av grundlagsutskottet. Förslaget innebär ett flexiblare och mer dynamiskt självstyrelsesystem, samt 10 miljoner mer i grundfinansiering från Riket till Åland.
Förslaget måste fortfarande godkännas av hela Finlands riksdag, tillsammans med vård- och landskapsreformerna eftersom dessa kopplats ihop till en enda fråga. Men enligt Löfström innebär beslutet oavsett en seger för Åland.
- Det var onödigt att frågorna kopplades ihop eftersom de inte egentligen har något med varandra att göra, men det var den lösningen som behövdes för att få dem till riksdagen. Men oavsett går Åland stärkt ur processen då självstyrelsen respekteras under alla omständigheter i landskaps- och vårdreformerna. Det är en riktig seger, säger Löfström.

Fler Nyheter

ÅF stöder Löfström

Ålands framtid ställer sig bakom den sittande riksdagsledamoten Mats Löfström inför riksdagsvalet den 14 april. Det skriver partiet i ett pressmeddelande.

Pollensäsongen lindrigare än förra året

Agneta Ekebom, biolog på polynologiska laboratiet vid naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.
Årets pollensäsong blir relativt tidig men troligtvis lindrigare än förra året. Björken blommar kraftigt vartannat år och 2018 var ett år med kraftig blom.

Polisen stoppade drogpåverkad

Under onsdagskvällen och natten till torsdag rapporterar polisen om följande.

Finström önskar seniorboende

Kommunstyrelsen i Finström beslöt på sitt senaste möte att man ska annonsera efter utomstående aktörer som ska bygga ett seniorboende på den gamla dagistomten i Godby, som är i anslutning till äldreboendet Rosengård.

Ekonomiska överenskommelsen godkänd i riksdagen

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström om beslutet:
Igår klubbades den ekonomiska uppgörelsen mellan Åland och riket i riksdagen som ett av de sista ärendena under dagen.

Åländsk transport förberedd på minskade utsläpp

EU-parlamentariker Nils Torvalds, Hans-Erik Eker från Transmar och Åland Posts Jonas Back
EU-parlamentet enades med representanter för de olika EU-länderna igår om ett gemensamt mål för att minska koldioxidutsläppen från tung transport.

Vinden ställer till det i skärgårdstrafiken

Ålandstrafiken meddelar att dagens hårda vind ställer till det en del för m/s Gudingen och m/s Odin idag.

Lärarna respekteras på Åland

Lärarna Mikael Virta och Gustav Rask
Situationen för de åländska lärarna är bra, säger lärarna Mikael Virta och Gustav Rask som arbetar i Kyrkby högstadieskola. Debatten om situationen i skolan har gått het den senaste tiden men det är inte synd om lärarna, säger Mikael Virta.

Lemland vill ha större daghem

Camilla Pada, barnomsorgsledare i Lemland
Planeringen för att bygga nya daghem i Lemland är långt kommen och förhoppningen är att det första spadtaget för det planerade nybygget i Söderby kan tas inom det här året.