Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 11 februari, 2019 - 16:28Uppdaterad: måndag, 11 februari, 2019 - 16:49
  • Mats Löfström kallar beslutet en seger trots att ett element av osäkerhet kvarstår. Foto: Nina Smeds

Grundlagsutskottet godkände ändringar i självstyrelselagen

- Att få det här förslaget godkänt var en viktig hållplats på vägen. Utskottet har också föreslagit att riksdagen godkänner ett uttalande där man konstaterar att totalrevisionen av självstyrelselagen måste bli färdigbehandlad. Det är en viktig signal eftersom det skulle trygga det arbete som pågår även under nästa regering och riksdag, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

Regeringens förslag till en ändring av självstyrelselagen godkändes idag av grundlagsutskottet. Förslaget innebär ett flexiblare och mer dynamiskt självstyrelsesystem, samt 10 miljoner mer i grundfinansiering från Riket till Åland.
Förslaget måste fortfarande godkännas av hela Finlands riksdag, tillsammans med vård- och landskapsreformerna eftersom dessa kopplats ihop till en enda fråga. Men enligt Löfström innebär beslutet oavsett en seger för Åland.
- Det var onödigt att frågorna kopplades ihop eftersom de inte egentligen har något med varandra att göra, men det var den lösningen som behövdes för att få dem till riksdagen. Men oavsett går Åland stärkt ur processen då självstyrelsen respekteras under alla omständigheter i landskaps- och vårdreformerna. Det är en riktig seger, säger Löfström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »