• Mats Löfström kallar beslutet en seger trots att ett element av osäkerhet kvarstår. Foto: Nina Smeds
Längre intervju med Mats Löfström från Åland Idag
Intervju med Mats Löfström
Publicerad: måndag, 11 februari, 2019 - 16:28, uppdaterad: måndag, 11 februari, 2019 - 16:49

Grundlagsutskottet godkände ändringar i självstyrelselagen

- Att få det här förslaget godkänt var en viktig hållplats på vägen. Utskottet har också föreslagit att riksdagen godkänner ett uttalande där man konstaterar att totalrevisionen av självstyrelselagen måste bli färdigbehandlad. Det är en viktig signal eftersom det skulle trygga det arbete som pågår även under nästa regering och riksdag, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

Regeringens förslag till en ändring av självstyrelselagen godkändes idag av grundlagsutskottet. Förslaget innebär ett flexiblare och mer dynamiskt självstyrelsesystem, samt 10 miljoner mer i grundfinansiering från Riket till Åland.
Förslaget måste fortfarande godkännas av hela Finlands riksdag, tillsammans med vård- och landskapsreformerna eftersom dessa kopplats ihop till en enda fråga. Men enligt Löfström innebär beslutet oavsett en seger för Åland.
- Det var onödigt att frågorna kopplades ihop eftersom de inte egentligen har något med varandra att göra, men det var den lösningen som behövdes för att få dem till riksdagen. Men oavsett går Åland stärkt ur processen då självstyrelsen respekteras under alla omständigheter i landskaps- och vårdreformerna. Det är en riktig seger, säger Löfström.

Fler Nyheter

Nu tar landsortsbussarna kort

Nu kan man betala med kort på alla landsortsbussar på Åland meddelar landskapsregeringen i ett pressmeddelande.

Åtalsprövning för 25 olika brott

Polisen lämnar in cirka 25 olika brott för åtalsprövning. De misstänkta är den unga trion som greps i maj av polisen.

Segelbåt på grund i färjtäta Ledsund

Igår eftermiddag kallades Ålands sjöräddningssällskap till Ledsund där en segelbåt stod på grund.

Stadens resvaneundersökning ska lyfta fram brister

Mathias Björkman och Ulf Simolin:
En resvaneundersökning som ska lyfta fram brister inom den hållbara transporten utförs just nu av Mariehamns stad bland deras anställda.

Eckerö-aktieägare kontaktas av investeringsbolag

Vissa aktieägare i Rederiaktiebolaget Eckerö har kontaktats av ett Uleåborgsbaserat investeringsbolag som vill köpa aktier. “Kontakta oss och fråga efter ett anbud”, skriver OTC-sijoitus i ett brev.

Små justeringar kan göra stor skillnad för turism

Emma Kardell:
Små justeringar kan göra stor skillnad för en verksamhets barnvänlighet och locka flera barnfamiljer att turista på Åland säger Emma Kardell från Visit Åland.

Bostadsbidrag för studenter fungerar bra tycker Asumaa

Tony Asumaa:
Utbildningsminister Tony Asumaa menar att bostadsbidragen för studerande är bra, trots de stora skillnader som råder mellan studenter från Åland och från riket.

Tvärvändning om gemensam räddningsmyndighet

Karl Nordlund och Kristian Aller:
De nio kommunerna i Räddningsområde Ålands Landskommuner, RÅL, rekommenderas att säga nej till att vara med i den för Åland gemensamma räddningsmyndigheten. Det beslöt deras gemensamma räddningsnämnd vid sitt senaste möte den 11 juli.

Krockade med företagsbil – åtalas för trafikbrott

En man åtalades igår i tingsrätten för äventyrande av trafiksäkerheten.