• Mats Löfström kallar beslutet en seger trots att ett element av osäkerhet kvarstår. Foto: Nina Smeds
Längre intervju med Mats Löfström från Åland Idag
Intervju med Mats Löfström
Publicerad: måndag, 11 februari, 2019 - 16:28, uppdaterad: måndag, 11 februari, 2019 - 16:49

Grundlagsutskottet godkände ändringar i självstyrelselagen

- Att få det här förslaget godkänt var en viktig hållplats på vägen. Utskottet har också föreslagit att riksdagen godkänner ett uttalande där man konstaterar att totalrevisionen av självstyrelselagen måste bli färdigbehandlad. Det är en viktig signal eftersom det skulle trygga det arbete som pågår även under nästa regering och riksdag, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

Regeringens förslag till en ändring av självstyrelselagen godkändes idag av grundlagsutskottet. Förslaget innebär ett flexiblare och mer dynamiskt självstyrelsesystem, samt 10 miljoner mer i grundfinansiering från Riket till Åland.
Förslaget måste fortfarande godkännas av hela Finlands riksdag, tillsammans med vård- och landskapsreformerna eftersom dessa kopplats ihop till en enda fråga. Men enligt Löfström innebär beslutet oavsett en seger för Åland.
- Det var onödigt att frågorna kopplades ihop eftersom de inte egentligen har något med varandra att göra, men det var den lösningen som behövdes för att få dem till riksdagen. Men oavsett går Åland stärkt ur processen då självstyrelsen respekteras under alla omständigheter i landskaps- och vårdreformerna. Det är en riktig seger, säger Löfström.

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...