Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 22 februari, 2013 - 07:12Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:16

Geta vill bli kvar som kommun

Bevara de små kommunerna, men ta bort de ekonomiskt tunga och kompetenskrävande och integritetskänsliga uppgifterna. Det anser Geta kommunfullmäktige i sitt utlåtande om den kommande samhällsreformen. I Geta ser man småskaligheten som unik och värdefull, och den håller landskapet levande och garanterar service också i skärgård och glesbygd. Alternativet till kommunsammanslagningar är alltså att ta bort de större ansvarsområdena från kommunerna till nya gemensamma eller överkommunala organ. Flera uppgifter kan också, enligt Getafullmäktige, skötas med mer mellankommunalt samarbete, som den tekniska sektorn, byggnadsnämnd, miljönämnd, socialnämnd och socialkansli. Men kvar i primärkommunen skulle det kommunala självstyret bli, med barnomsorg, äldreboende, kultur- och fritidsverksamhet, förenings- och näringsstöd och planering av egna markområden. Det tycker alltså Geta kommunfullmäktige.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »