Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 17 juli, 2018 - 15:09
  • Jordbrukare mister inte sina stöd även om de måste minska sitt djurantal. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Gårdar kan lägga ner produktionen

Lantbrukarnas situation är nu så pass besvärlig att det till och med kan leda till att gårdar lägger ner sin produktion eller byter inriktning.

Sölve Högman på landskapets jordbruksbyrå säger att man fått indikationer på att en mjölkgård slutar med sin produktion, och i dag går landskapet ut med att de som på grund av fodersituationen är tvungna att minska sitt djurantal erhåller miljöstöd även om de hamnar under gränsen på 0,35 djurenheter per hektar. Väljer man att byta produktionsinriktning och efter 2018 fortsätta produktionen som växtodlingsgård får man göra det utan att bli återbetalningsskyldig gällande husdjursförhöjningen.

Landskapsregeringen informerar också om att alla typer av grönträdor och skyddszoner får skördas, och när det gäller användande av konventionellt foder på ekogårdar så är det möjligt att ansöka om undantag. Det är också tillåtet att tilläggsutfodra djur på kulturmarksbeten, men vill man tilläggsutfodra på höga naturvärdesbeten så måste man ansöka om tillstånd.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »