Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 9 november, 2016 - 14:29Uppdaterad: onsdag, 9 november, 2016 - 14:31
  • President Sauli Niinistö kan få en fråga om fiskekvoter på sitt bord.

Går till presidenten med fiskekvoterna

Riket är på väg att urholka självstyrelselagen om riksdagen antar lagförslaget om fördelningen av fiskekvoterna och vilka arter det skall gälla.

 Det skriver landskapsregeringen i ett kompletterande yttrande till jord- och skogsbruksutskottet i riksdagen, och meddelar att man tänker ta den här frågan till republikens president. Utskottet tar ställning till frågan på fredag. Landskapsregeringen har i flera månader kämpat för att det i rikets lag inte skall få stå att fiskekvoterna skall fördelas mellan landskapet och riket och vilka arter det gäller. I stället vill landskapsregeringen att det skall stå att fördelningen av Finlands fiskekvoter mellan riket och landskapet fastslås genom förhandlingar i enlighet med självstyrelsen. Från åländsk sida vill man alltså ha förhandlingar istället för ett ensidigt beslut från en riksmyndighet, och menar sig ha stöd i det i självstyreslelagen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »