Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 17 juni, 2021 - 13:42Uppdaterad: torsdag, 17 juni, 2021 - 17:06
  • Från måndag luckras inresereglerna till Finland upp. Genrebild.

Fullt vaccinerade turister välkomna

Finska regeringen har idag beslutat att luckra upp resebegränsningarna till Finland. Från och med måndag kommer fullt vaccinerade personer från övriga Norden och EU ha rätt att resa in i Finland, och också arbetspendling på passagerarfartygen kommer att tillåtas. Även de som haft covid-19 det senaste halvåret är välkomna.

-Det här beslutet följer THL:s linje och det är så klart rimligt att de som är fullt vaccinerade kan resa in och att vi på Åland exempelvis nu kan välkomna de svenska turister som är fullt vaccinerade, skriver riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressmeddelande. Han skriver också att det är viktigt att arbetspendlingen kommer igång för trafiken på Finska viken.

-Gränsbevakningen på Åland har hela tiden velat hitta fungerande lösningar inom regelverket och därmed tillåtit arbetspendling till Åland, men samma dynamik har inte funnits i Tallinn-trafiken där volymerna är mycket större. Irritationen har vuxit i Estland i synnerhet då arbetspendling via flyg tillåtits, men inte via fartyg. Det är också viktigt för rederierna och för att arbetspendlingen till Åland också förenklas betydligt, säger Löfström.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »