Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 16 januari, 2024 - 16:09Uppdaterad: tisdag, 16 januari, 2024 - 17:12

Förvåning efter Löfströms avhopp – ambitionen är att hitta en ny åländsk kandidat till SFP:s lista

SFP:s åländska samarbetspartier Liberalerna, Centern och Moderat samling arbetar nu för att hitta en ny åländsk kandidat till SFP:s lista till EU-valet. Det säger Centerns partiordförande Veronica Thönroos efter beskedet om att Mats Löfström drar tillbaka sin kandidatur.  

Enligt Thörnroos vore det bra om de åländska samarbetspartierna kan enas om en enda gemensam kandidat som kan få ett så stort väljarstöd som möjligt för att maximera partiernas påverkansmöjligheter. Hon får medhåll av Moderat samlings viceordförande Annette Holmberg-Jansson:  

– Det är nog det absolut smartaste, säger hon.  

Hittills har samarbetet med SFP inneburit att partiets EU-parlamentariker har haft en åländsk specialmedarbetare, men exakt hur samarbetet ska se ut framöver är ännu inte klarlagt. 

För SFP är de åländska rösterna viktiga för att säkra partiets mandat, något som också är betydelsefullt för Åland, menar både Thörnroos och Holmberg-Jansson.  

– Jag tycker att det är väldigt viktigt, inte bara för mitt parti, utanför hela Åland, säger Thörnroos och exemplifierar med att den nuvarande ledamoten Nils Torvalds drivit frågor som är viktiga för landskapet.  

Att Mats Löfström drog tillbaka sin kandidatur förvånade både Thörnoos och Holmberg-Jansson. 

–Jag tycker att det är synd. Jag har uppfattat att han hade ett bra gäng och ett starkt stöd i Österbotten och även i övriga delar av Finland. Han hade indirekt påbörjat sin kampanj genom att han var på första sidan på ett utskick till 70 000 personer i Österbotten, säger Thörnroos. 

– Det var lite förvånande och jag blev lite ledsen faktiskt. Jag tror han hade kunnat göra ett riktigt bra val, säger Holmberg-Jansson. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »