Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 23 december, 2021 - 09:24Uppdaterad: torsdag, 23 december, 2021 - 12:41
  • 23 miljoner euro finns för stöd till sjöfarten. Arkivbild.

Fortsatt stöd till sjörfarten klart

I går godkändes förordningen som gör det möjligt med fortsatt stöd till sjöfarten när det gäller kritiska kommunikationer. Det var regeringens statsrådsmöte som gav godkännandet och det betyder att stödet fortsätter åtminstone fram till den 31 maj 2022.

- Pengarna, 23 miljoner euro, budgeterades redan av riksdagen i samband med den fjärde tilläggsbudgeten. Det finns dessutom kvar pengar från tidigare budgetar för sjöfartsstöden då mindre använts än förväntat. Pengarna kunde dock inte användas om förordningen inte ändrades. Det är nu äntligen gjort vilket betyder att den sista pusselbiten är på plats. Jag har under hösten haft flera konstruktiva diskussioner med kommunikationsminister Timo Harakka om saken och jag är mycket glad att saken nu är på plats innan jul, säger riksdagsledamot Mats Löfström som också är vice ordförande för riksdagens maritima grupp.
- Stödet används för att upphandla försörjningskritisk trafik som inte annars skulle bära sig ekonomiskt då marknaden nu är satt ur spel på grund av pandemin och dess resebegränsningar. Stödet är exempelvis livsviktigt för direkttrafiken mellan Åland och Sverige där stödet innebär en trygghet för rederierna. De senaste dagarnas ökade reserestriktioner gör det här stödet än viktigare också för andra rutter, exempelvis Åbo-Åland-Stockholm. Därför är jag mycket nöjd att vi nu fått det här på plats, avslutar Mats Löfström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »